Η οικογένεια που προχώρησε στη δημοπράτηση και την τελική πώληση του έργου ζωγραφικής, δεν είχε ιδέα ότι ήταν πολύτιμος πίνακας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Ο πίνακας της Αναγέννησης ανήκε σε 90άχρονη γυναίκα, η οποία εγκατέλειψε την Ιταλία σε μικρή ηλικία, μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία και τώρα βρίσκεται σε οίκο ευγηρίας με άνοια.

Ο πίνακας, τον οποίο τής είχε δώσει ο πατέρας της πριν από τριάντα χρόνια, ήταν κρεμασμένος στο ακατοίκητο σπίτι της. Η ελαιογραφία σε καμβά 50 x 43.5 εκατοστά απεικονίζει την Παναγία, κρατώντας αγκαλιά το Θείο Βρέφος, με συνοδούς αγγέλους, σε τοπίο.

Περισσότεροι από είκοσι συλλέκτες από όλο τον κόσμο υπέβαλαν προσφορές, αλλά τελικώς πωλήθηκε σε Βρετανό αγοραστή.

Ο υπεύθυνος της δημοπρασίας, Πίτερ Μέιζον, ανέφερε πως «είχαμε πάνω από είκοσι ενεργούς πλειοδότες την ημέρα, αλλά όταν φθάσαμε τις 100.000 αγγλικές λίρες, έμειναν δύο. Ξέραμε ότι θα τα πήγαινε καλά, αλλά η τελική τιμή ξεπέρασε τις προσδοκίες μας».

Η εκτιμήτρια έργων τέχνης του οίκου δημοπρασιών, Σιομπάν Τάιρελ, εντόπισε τον πίνακα στο σπίτι. Η Τάιρελ συμμετέχει στην εκπομπή Antiques Roadshow του BBC. Στο τηλεοπτικό πρόγραμμα, εκτιμητές αντικών και έργων τέχνης ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντοπίζουν πολύτιμα αντικείμενα.

«Δεν υπήρχε τίποτα εξαιρετικό στο σπίτι, μέχρι που μπήκα στην κρεβατοκάμαρα και είδα τον πίνακα να κρέμεται, παράξενα, πάνω από ένα κρεβάτι.

Δεν είμαι ειδική στη ζωγραφική, ωστόσο ως γενική εκτιμήτρια με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας, αναγνώρισα ότι ήταν ένα εξαιρετικό έργο του 16ου αιώνα. Μίλησα αμέσως στην οικογένεια για την πιθανή υψηλή αξία του και θέλησαν να το πάρω για να συμπεριληφθεί στη δημοπρασία έργων τέχνης», ανέφερε.

Γεννημένος στην Ιταλία το 1457, ο Λίπι ήταν μαθητής του Μποτιτσέλι. Η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλη την Ιταλία και ζωγράφισε σημαντικές σειρές τοιχογραφιών στη Ρώμη και τη Φλωρεντία. Ήταν, επίσης, διάσημος ζωγράφος βωμών.