Η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την Παρασκευή ότι θα στηρίξει την έρευνα της Rolls-Royce εξετάζοντας τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο φεγγάρι.

Σε μια δήλωση, η κυβερνητική υπηρεσία ανέφερε ότι ερευνητές από τη Rolls-Royce εργάζονταν σε ένα πρόγραμμα Micro-Reactor «για την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα παρέχει ενέργεια που απαιτείται στους ανθρώπους για να ζήσουν και να εργαστούν στη Σελήνη».

Η UKSA θα παράσχει τώρα 2,9 εκατομμύρια £ (περίπου 3,52 εκατομμύρια δολάρια) χρηματοδότησης για το έργο, το οποίο είπε ότι θα «παρέχει μια αρχική επίδειξη ενός σεληνιακού σπονδυλωτού πυρηνικού αντιδραστήρα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τα νέα χρήματα βασίζονται σε 249.000 £ που παρέχονται από το UKSA για τη χρηματοδότηση μιας μελέτης το 2022. «Όλες οι διαστημικές αποστολές εξαρτώνται από μια πηγή ενέργειας, για την υποστήριξη συστημάτων για επικοινωνίες, υποστήριξη ζωής και επιστημονικά πειράματα», ανέφερε. «Η πυρηνική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να αυξήσει δραματικά τη διάρκεια των μελλοντικών σεληνιακών αποστολών και την επιστημονική τους αξία».

Η Rolls-Royce πρόκειται να συνεργαστεί με μια σειρά οργανισμών για το έργο, συμπεριλαμβανομένου του Προηγμένου Ερευνητικού Κέντρου Κατασκευής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του Nuclear AMRC, και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Η ανάπτυξη της διαστημικής πυρηνικής ενέργειας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να υποστηρίξουμε καινοτόμες τεχνολογίες και να αναπτύξουμε τη βάση των δεξιοτήτων μας στην πυρηνική, την επιστήμη και τη διαστημική μηχανική», δήλωσε ο Paul Bate, διευθύνων σύμβουλος της Διαστημικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με το UKSA, η Rolls-Royce — δεν πρέπει να συγχέεται με την Rolls-Royce Motor Cars, η οποία ανήκει στην BMW — στοχεύει «να έχει έναν αντιδραστήρα έτοιμο να στείλει στη Σελήνη έως το 2029».

Διαβάστε περισσότερα