Η Βρετανία έκλεισε μια ιστορική εμπορική συμφωνία για να ενταχθεί σε ένα τεράστιο εμπορικό μπλοκ, αυτό του Ινδο-Ειρηνικού, μετά από σχεδόν δύο χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ενταχθεί σε μια 11μελή Προοδευτική Συμφωνία για μια Εταιρική Σχέση στον ΥπερΕιρηνικό (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership), ξεκλειδώνοντας την πρόσβαση σε μια περιοχή με συνολικό ΑΕΠ 11 τρισεκατομμυρίων λιρών (13,6 τρισεκατομμύρια δολάρια).

Το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία της χώρας μετά το Brexit και το καθιστά το πρώτο ευρωπαϊκό έθνος που εντάχθηκε στο CPTPP, από τότε που τέθηκε σε ισχύ το 2018.

Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak χαιρέτισε τη συμφωνία και είπε ότι βάζει το Ηνωμένο Βασίλειο στο επίκεντρο μιας δυναμικής και αναπτυσσόμενης ομάδας οικονομιών του Ειρηνικού.

«Είμαστε στην καρδιά μας ένα έθνος ανοιχτό και ελεύθερων συναλλαγών και αυτή η συμφωνία καταδεικνύει τα πραγματικά οικονομικά οφέλη από τις ελευθερίες μας μετά το Brexit», είπε σε δήλωσή του. «Οι βρετανικές επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν τώρα απαράμιλλη πρόσβαση στις αγορές από την Ευρώπη έως τον νότιο Ειρηνικό».

Το εμπορικό μπλοκ εκτείνεται μεταξύ άλλων στον Καναδά, το Μεξικό, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί επίσημα μέχρι το τέλος του έτους, μετά την τελική έγκριση από το Κοινοβούλιο και τα 11 κράτη μέλη.

Το εμπορικό σύμφωνο προέκυψε από την πλέον ανενεργή Trans-Pacific Partnership, ή TPP, που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά κατέρρευσε αφού ο πρώην πρόεδρος Donald Trump απέσυρε τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα