Το 2022, είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βίωσε πολλά «κύματα» καύσωνα που… «έσπασαν» ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με σημερινή (28/12) ανακοίνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας, Met Office.

«Το 2022, θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο· ενώ πολλοί θυμούνται την ακραία ζέστη του καλοκαιριού, το πλέον αξιοσημείωτο γεγονός για εφέτος αποτέλεσε η σχετικά συνεχής ζέστη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», ανέφερε ο Μαρκ Μακάρθι από την υπηρεσία.

Η μέση θερμοκρασία για το έτος θα γίνει γνωστή τον Ιανουάριο, όμως, θα είναι υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2014 (9.88°C), σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία. Καθεμία από τις τέσσερις εποχές εφέτος είναι μία από τις δέκα θερμότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ από το 1884, υπογραμμίζεται βάσει προσωρινών στοιχείων, τα οποία θα επισημοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η χρονιά.

Από το 2003, έχουν καταγραφεί τα δέκα θερμότερα έτη.

«Η θερμή χρονιά είναι συμβατή με τις αναμενόμενες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο», προσέθεσε ο κ. Μακάρθι. Το 2022, είχε εκκινήσει με θερμοκρασίες – ρεκόρ την 1η Ιανουαρίου, με πάνω από 16°C να καταγράφονται στο Λονδίνο. Σε κάθε μήνα του χρόνου –με εξαίρεση τον Δεκέμβριο– υπήρξαν μέσες θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές, για την εποχή.

Τον Ιούλιο, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40°C για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον πιο ξηρό μήνα που έχει καταγραφεί σε πολλές περιοχές της νότιας και ανατολικής Μεγάλης Βρετανίας, αναγκάζοντας τις αρχές να εφαρμόσουν περιορισμούς στην υδροδότηση κατά τόπους.

Πέραν των υψηλότατων θερμοκρασιών, επισημαίνεται ότι η χρονιά ήταν ιδιαίτερα ξηρή, με βροχοπτώσεις πολύ κάτω από τον μέσο όρο. Ο πολλαπλασιασμός των «κυμάτων» καύσωνα αποτελεί άμεση συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη σύμφωνα με τους επιστήμονες, με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να αυξάνονται σε ένταση, διάρκεια και συχνότητα.

Στη Γαλλία, η χρονιά που τελειώνει θα παραμείνει στην ιστορία ως η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, ανέφερε το Météο–France, στα τέλη Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: