Σήμερα (26/12), γνωστοποιήθηκε η –από κοινού– συμφωνία για τη διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου, ένα ζήτημα που προκαλέσει βαθιά «ρήγματα» στην εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, μετά την έξοδο του Νησιού από την Ένωση.

Ο κανονισμός θα έχει ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Τα ιχθυοαποθέματα στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Βόρεια Θάλασσα θεωρούνται κοινοί πόροι, με τις δύο πλευρές να διαπραγματεύονται, πλέον, τα αντίστοιχα αλιευτικά τους δικαιώματα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η συμφωνία που επετεύχθη, καθορίζει τα αλιευτικά δικαιώματα για περίπου 100 κοινά αποθέματα ψαριών στα ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του ορίου συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC) για κάθε είδος μέσα στο 2023, καθώς και ορισμένα αποθέματα βαθέων υδάτων, για το 2023 και το 2024.

Με το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνήθηκε μείωση στα TAC του προηγούμενου έτους για τη γλώσσα, τη ρέγγα και τα σαφρίδια, σύμφωνα με τις επιστημονικές συμβουλές. Αντιθέτως, συμφωνήθηκε αύξηση στα επιτρεπόμενα αλιεύματα, μεταξύ άλλων, για τον μπακαλιάρο στην Ανατολική Μάγχη, και τον αστακό Νορβηγίας στα δυτικά της Σκωτίας.

Διαβάστε ακόμη: