Έγινε ήδη λόγος πολύς σχετικά με την πώληση των μετοχών της Lamda, περίπου 4 εκατ. μετοχές, που κατείχε το ιταλικό fund Helikon, με έδρα το Μιλάνο και ειδικότερα δίπλα στις περίφημες οδούς Via de la Spigga και Via Montenapoleone, τους δυο φημισμένους δρόμους με τις ακριβότερες μπουτίκ στον κόσμο των κορυφαίων σχεδιαστών!

Σε μία λογική ακραίου αποπροσανατολισμού, διάβασα κάπου ότι – και καλά – οι Ιταλοί πιάστηκαν «κώτσοι» μέσα στην …υπεροψία τους, επειδή δεν πούλησαν στα 7,6 ευρώ τις μετοχές τους στην Lamda όταν τους τις ζήταγαν, αλλά τώρα, πιο χαμηλά, κάπου μεταξύ 7-7,2 ευρώ ανά μετοχή!

Ωστόσο, κατά τη γνώμη της στήλης, το ζήτημα στο οποίο οφείλει κανείς να εστιάσει, δεν είναι πόσο μεγαλύτερες υπεραξίες θα κατέγραφε το Helikon, αλλά ότι με βάση τις αναλύσεις του όσον αφορά οικονομικά στοιχεία, κέρδη και προοπτικές, αποφασίζει να αποεπενδύσει πλήρως από την Lamda και να τα τοποθετήσει όλα στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ!

Θα πρέπει να σημειωθεί, για όποιον δεν το έχει συνειδητοποιήσει, ότι το Helikon περί τα τέλη Ιουλίου 2020, πριν από 15 μήνες περίπου, αγόρασε 6 εκατ. μετοχές της Lamda από την κυρία Μαριάννα Λάτση, (η οποία επίσης αποεπένδυσε από την Lamda, ρευστοποιώντας συνολική μετοχική θέση αξίας περίπου 84 εκατ. ευρώ) στην τιμή των 5,6 ευρώ ανά μετοχή, ίσως και λίγο χαμηλότερα κατά μέσο όρο!

Καθίσταται επομένως αντιληπτό ότι σε διάστημα ενός χρόνου και τριών μηνών το Helikon κατέγραψε υπεραξίες άνω του 30%, τις οποίες και αποκόμισε, αναζητώντας νέα επενδυτική ευκαιρία, στην προκειμένη περίπτωση την ΔΕΗ, για την οποία προδήλως εκτιμά πως οι προοπτικές της σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο είναι ευνοϊκότερες από εκείνες της Lamda, που χρειάζεται περισσότερο χρόνο μέχρις ότου ωριμάσει ο επιχειρηματικός της σχεδιασμός και αρχίσει στην πράξη να αποδίδει καρπούς!