Το επιτυχημένο placement του 27% της Τράπεζας Πειραιώς που συγκέντρωσε προσφορές πάνω από 11 δισ. ευρώ, έκλεισε στο ανώτατο εύρος τιμών των 4 ευρώ ανά μετοχή και οδήγησε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο ένα εντυπωσιακό για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο turnaround story, το οποίο ξεκίνησε ακριβώς πριν από επτά χρόνια, με την εκλογή του κ. Χρήστου Μεγάλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Η διαδρομή από τις 8 Μαρτίου του 2017, όταν ο κ. Μεγάλου εξελέγη από το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Χαντζηνικολάου, περιελάμβανε δραστικές αλλαγές στη διακυβέρνηση και τις δομές της τράπεζας, τον εξορθολογισμό σε δίκτυο και προσωπικό και μια σειρά πρωτοποριακών για τα ελληνικά δεδομένα κινήσεων που οδήγησαν στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και τη μείωση των κόκκινων δανείων από το 52% του χαρτοφυλακίου σε κάτω από 3,5%.
Εχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του καριέρας σε διεθνείς τράπεζες, κυρίως στο City του Λονδίνου, και έχοντας την εμπειρία που είχε αποκτήσει ως CEO της Eurobank το 2013-2015, ο κ. Μεγάλου από την πρώτη στιγμή εργάστηκε συστηματικά και με διαφάνεια θέτοντας πάντα στόχους με βάση τους οποίους πορεύεται. Ετσι, από την αρχή της θητείας του στην Πειραιώς έφτιαξε ένα στρατηγικό σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης, το «Agenda 2020», για την τριετία 2017-2020. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε το πρώτο εξάμηνο του 2019 στην έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 400 εκατ. ευρώ, την πρώτη έκδοση για ελληνική τράπεζα μετά το 2008.
Το ίδιο διάστημα η τράπεζα κατέγραψε μία ακόμα πρωτιά στην εγχώρια τραπεζική αγορά. Προχώρησε σε συμφωνία με τον διεθνή όμιλο Intrum για την απόσχιση και πώληση του κλάδου διαχείρισης NPEs της τράπεζας, συμφωνία που επίσης ήταν ένα ορόσημο για την αγορά και ενίσχυσε κεφαλαιακά την τράπεζα κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα οι δραστηριότητες της Πειραιώς και οι τραπεζικές εργασίες αναπτύσσονταν στηρίζοντας την οικονομία και τους πελάτες της.
«Agenda 2023»
Εναν χρόνο πριν από τη λήξη του, το σχέδιο «Agenda 2020» επικαιροποιείται σε «Agenda 2023». Ωστόσο, σημείο καμπής για την πορεία της τράπεζας ήταν η διαχείριση της διαδικασίας μετατροπής των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ. Στα τέλη του 2020 η απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) του αιτήματος που είχε υποβάλει η Πειραιώς για πληρωμή σε μετρητά των τόκων του κουπονιού του μετατρέψιμου ομολόγου που είχε εκδώσει το Δημόσιο στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 οδήγησε στη μετατροπή του ομολόγου σε μετοχές και την κρατικοποίηση της τράπεζας. Ετσι, το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανέβηκε από 27% σε 61%.
Για την επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα, στις αρχές του 2021 παρουσιάστηκε ένα καλοσχεδιασμένο πλάνο εξυγίανσης με την ονομασία «Sunrise», το οποίο προέβλεπε την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 3 δισ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον Απρίλιο του 2021. Μέσω αυτής το ποσοστό του ΤΧΣ επέστρεψε και πάλι στο 27%.
Επιπλέον πραγματοποιήθηκε έκδοση ομολόγου Tier I ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ η υλοποίηση του εταιρικού μετασχηματισμού και άλλων ενεργειών που είχαν ως στόχο την εξυγίανση εισέφεραν 1 δισ. ευρώ στα κεφάλαια της τράπεζας. Μέσω αυτού του σχεδίου επιτεύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ η μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και η διαμόρφωσή τους στο τέλος του 2023 στο 3,5%. Ταυτόχρονα όλοι οι δείκτες της τράπεζας εμφάνισαν εντυπωσιακή βελτίωση.
Ετσι σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν το τέλος του 2023, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 18,2%, η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) από το επίπεδο κάτω του μηδενός διαμορφώνεται στο 17%, ο λόγος κόστος προς έσοδα από 62% στο 31% και το ενήμερο χαρτοφυλάκιο δανείων από 27,4 ανέρχεται σε 30,1 δισ. ευρώ.
Tην ίδια στιγμή η τράπεζα ανανεώνει τη στενή σχέση με τους 6 εκατομμύρια πελάτες της παραμένοντας υψηλά σε όλους τους τομείς τραπεζικής. Κατέχει την πρώτη θέση σε χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων 30,1 δισ. ευρώ με μερίδιο 25% και σε καταθέσεις 59,6 δισ. ευρώ με μερίδιο 28%, την πρώτη θέση στο bancassurance (με μερίδιο 29%), σε χρηματιστηριακές υπηρεσίες (21%), στο leasing (29%), σε τομείς δηλαδή που παράγουν προμήθειες. Ταυτόχρονα, πρωταγωνιστεί στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και κατέχει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο 2,7 δισ. ευρώ δανείων που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση.
Το μέλλον
Οσον αφορά το μέλλον, η διοίκηση Μεγάλου εργάζεται για τη δημιουργία της νέας Πειραιώς με βάση τον τριετή σχεδιασμό 2023-2026. Και πάλι θέτοντας στόχους με ορίζοντα το 2026, οι οποίοι αφορούν καθαρή κερδοφορία της τάξης του 1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά 5%-6% ετησίως, περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη NPE στο επίπεδο του 2,5% έως το 2026 και περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Οσον αφορά τη μερισματική πολιτική, στο business plan προβλέπεται η διανομή του 25% των κερδών το 2024 και του 50% το 2025 και το 2026.
Η διοίκηση Μεγάλου εργάζεται για τη δημιουργία της νέας Πειραιώς με βάση τον τριετή σχεδιασμό 2023-2026, θέτοντας στόχους με ορίζοντα το 2026, οι οποίοι αφορούν καθαρή κερδοφορία της τάξης του 1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά 5%-6% ετησίως, περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη NPE στο επίπεδο του 2,5% έως το 2026 και περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.