Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν τη Δευτέρα, υπό την πίεση του σταθερού δολαρίου ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε πολλές σημαντικές συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα για περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με την πορεία των επιτοκίων.

Η τιμή spot του χρυσού υποχώρησε 0,4% στα 1.994,70 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού ΗΠΑ υποχώρησαν 0,3% στα 2.009,10 $.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,1% έναντι των αντιπάλων του, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων.

Οι μισθοί εκτός των αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 199.000 τον περασμένο μήνα, πάνω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 180.000. Η έκθεση περιορίζει τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια μόλις τον Μάρτιο.

Στο προσκήνιο τώρα, είναι η έκθεση για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο που αναμένεται την Τρίτη, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερες ενδείξεις μείωσης των επιτοκίων πριν από τη δήλωση της Fed και τα σχόλια του προέδρου Jerome Powell την Τετάρτη.

Η Fed αναμένεται ευρέως να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%-5,50% αυτή την εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Norges Bank και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θα πραγματοποιήσουν επίσης συναντήσεις πολιτικής την Πέμπτη.

Οι έμποροι τιμολογούν με πιθανότητα 44% μείωσης επιτοκίων τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch. Τα χαμηλότερα επιτόκια τείνουν να υποστηρίζουν τον μη τοκοφόρο χρυσό.

Εν τω μεταξύ, οι κερδοσκόποι χρυσού COMEX μείωσαν την καθαρή τους θέση αγοράς κατά 11.895 συμβόλαια στα 132.515 την εβδομάδα που έληξε στις 5 Δεκεμβρίου.

«Ένας περαιτέρω πτωτικός παράγοντας (για τον χρυσό) ήρθε με τη μορφή του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο ενισχύθηκε έναντι άλλων βασικών νομισμάτων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου», ανέφερε σε σημείωμα η Kinesis Money.

Διαβάστε ακόμη: