Σε μεγάλη ευεργέτιδα των τραπεζών θα πρέπει να ανακηρυχθεί η Κριστίν Λαγκάρντ .

Προφανώς και οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των πιστωτικών ιδρυμάτων που διευθύνουν.

Όμως η άνοδος των τελευταίων ημερών οφείλεται εν πολλοίς στην αύξηση των επιτοκίων , όσο αυξάνονται τα επιτόκια τόσο βελτιώνονται τα έντοκα έσοδα.

Έτσι υπολογίζεται ότι κατά τη διετία 2022-2023 τα κέρδη των τραπεζών θα φθάσουν περί τα 5 δις ευρώ , θυμίζοντας επιστροφή στη χρυσή δεκαετία του 2000 , αλλά αυτή τη φορά με μεγαλύτερες εμπειρίες και από άλλη πιο σταθερή βάση.

Από τούδε και στο εξής οι ορίζοντες για τις τράπεζες είναι ανοιχτοί , αυτό δηλούν οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα: Σαφής ένδειξη η διαφαινόμενη λύση για την Attica Bank μετά ταλαιπωρία είκοσι σχεδόν ετών, η μικρομεσαία μη συστημική τράπεζα «βλέπει φως» από το φιλόδοξο επενδυτικό σχήμα της Thrivest .

Παράλληλα η Παγκρήτια μια άλλη εκτός «συστήματος» τράπεζα κάνει ένα επιπλέον βήμα για την επέκτασή της , με την ενσωμάτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις τέσσερις συστημικές τράπεζες η μείζων κίνηση που αναμένεται έχει σχέση με τη διάθεση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές των ποσοστών που κατέχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σίγουρα θα πρέπει πρώτα να αναμένεται η αναθεώρηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας ώστε έτσι να εξασφαλιστούν μεγαλύτερες αποδόσεις για το ελληνικό δημόσιο.

To ΤΧΣ έδωσε το σήμα ότι άνοιξε το μαγαζί αλλά ενδιαφερόμενοι υπάρχουν;

Πάλι στο προσκήνιο

Δύο ειδήσεις των τελευταίων ωρών δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις μετοχές των τραπεζών.

Την Πέμπτη η HSBC αύξησε την τιμή στόχο για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 3,3 ευρώ, από 1,87 ευρώ, αφήνοντας περιθώρια ανόδου 77% ! .

Σύμφωνα με την HSBC, η Πειραιώς ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακοίνωσε τους στόχους της για το 2023 και οι προοπτικές, όπως ανέφερε το Χρήστος Μεγάλου είναι λαμπρές: Συνολικά οι προβλέψεις της HSBC συνάδουν με τους στόχους της τράπεζας, δηλαδή ο δείκτης P/TBV (0,36x) το 2023 θα αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών.

Την Τετάρτη η ισχυρή ζήτηση για το perpetual ομόλογο της Alpha bank – υποβλήθηκαν προσφορές άνω του 1,75 δισ. ευρώ – συνέτεινε στη μείωση του επιτοκίου σε 11,875%, έναντι 12,25-12,5% αρχικώς.

Η έκδοση του ομολόγου κατηγορίας Additional Τier επεκτάθηκε στα 400 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ που ζητούσε η Alpha Βank.

Οι ελληνικές τράπεζες εισέρχονται στην νέα περίοδο με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων που για το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5% .

Αλήθεια είναι πως για να φθάσουν στο σημερινό αποτέλεσμα , οι ελληνικές τράπεζες επιδοτήθηκαν από το ελληνικό κράτος με ανακεφαλαιοποιήσεις, με swaps ομολόγων και βεβαίως τον «Ηρακλή» αφού οι κρατικές εγγυήσεις φθάνουν τα 18,5 δισεκ. ευρώ.

Τράπεζες: Που είναι οι θεσμικοί επενδυτές;

Έρχεται και μέρισμα

Το 2023 θα χαρακτηρίσει τον τραπεζικό κλάδο και για κάτι άλλο: Τουλάχιστον 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες – Eurobank και Εθνική Τράπεζα , έχουν δεσμευθεί για την διανομή μερίσματος .

Η Eurobank με 4,45 δισεκ. κεφαλαιοποίηση (P/BV 0,74) στηρίζεται σε πιο διευρυμένες πηγές εσόδων όπως εξωτερικό, Grivalia .

Το 2022 η Eurobank πέτυχε ετήσια κέρδη 1,2 δισεκ. (θα τα ανακοινώσει τέλη Φεβρουαρίου ) και για το 2023 εκτιμάται ότι θα εμφανίσει κέρδη περίπου 880 με 950 εκατ ευρώ .

Η Εθνική τράπεζα με 4 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία (P/BV 0,66) αναμένεται να εστιάσει στο εξωτερικό που αποδυναμώθηκε, στην διαχείριση του κόστους και στο Wealth Management όπου υστερεί σε σχέση με άλλες τράπεζες.

Αν και μπορεί σε ετήσια βάση να επιτυγχάνει κέρδη περί τα 600 εκατ η Εθνική τράπεζα διατηρεί διαχρονικά ένα πλεονέκτημα οι καταθέσεις της στα 55 δισεκ. σε σχέση με τα δάνεια της 37 δισεκ.

Η Alpha Βank με χρηματιστηριακή αξία 2,85 δισεκ. (P/BV 0,50) μπορεί να επιτυγχάνει 400 εκατ οργανικά κέρδη ετησίως. Φέτος η τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα κεφάλαια της και να μειώσει τα NPEs στο 5% .

Η Πειραιώς με χρηματιστηριακή αξία 2,33 δισεκ. (P/BV 0,43) έχει αποδείξει μετά από μια πολύχρονη περιπέτεια ότι μπορεί να δημιουργήσει έσοδα και να κινηθεί επιθετικά στις χορηγήσεις δανείων.

Η Πειραιώς για το 2023 αναμένεται να εμφανίσει κέρδη 560 εκατ. ή 0,45 ευρώ ανά μετοχή και για το 2022 θα εμφανίσει κέρδη 460 εκατ. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς στις ( Φεβρουαρίου θα ενταχθεί στον δείκτη MSCI standard.

Διαβάστε ακόμη: