Στις ράγες για υλοποίηση μπαίνει μέσα στο Δεκέμβριο το σχέδιο του ΥΠΕΝ για εξοικονόμηση ηλεκτρικού «χώρου», με τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης σε φωτοβολταϊκά που έχουν όρους σύνδεσης και τα οποία θα προσθέσουν μπαταρίες. Ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης ετοιμάσει ήδη την πρώτη δημοπρασία μέσα στο Δεκέμβριο, ώστε να καρποφορήσει Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Η δημοπρατούμενη ισχύς θα είναι περίπου 300 Μεγαβάτ με λειτουργική ενίσχυση σε χαρτοφυλάκιο ηλιακών πάρκων συνολικής ισχύος 2 Γιγαβάτ, στα οποία θα προστεθούν μπαταρίες.

Επίσης δημοσιεύτηκε το πλαίσιο ώστε να πάρουν όρους σύνδεσης νέα φωτοβολταϊκά με περιορισμό 50% στην κυκλοφορία μέσα στο σύστημα και κριτήρια για υποχρεωτική προσθήκη μπαταρίας.

«Στόχος του ΥΠΕΝ είναι με αυτό τον τρόπο να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος από τη δυναμικότητα που έχουν ήδη δεσμεύσει υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκά, καθώς έχουν λάβει οριστικές προσφορές σύνδεσης. Όπως είναι γνωστό η προσθήκη ακόμη και μπαταρίας διάρκειας μίας ώρας περιορίζει κατά 50% τον ηλεκτρικό «χώρο» που καταλαμβάνει ένα έργο» μας λέει κορυφαία πηγή του ΥΠΕΝ.

Πάντως το ΥΠΕΝ ψάχνει λύσεις ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα μεταφοράς μονάδες ΑΠΕ που προορίζονται για την τροφοδοσία των ενεργοβόρων βιομηχανιών εμπλέκονται σε «πράσινα συμβόλαια» τα λεγόμενα PPAs.

Αν και το πρόβλημα έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα δυναμικότητας στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, στην πραγματικότητα εμφανίζει επιπλέον προκλήσεις που θα πρέπει να διευθετηθούν.

«Σημαντικό ρόλο θα παίξει το γεγονός ότι η προσθήκη μπαταριών σε φωτοβολταϊκά για ‘πράσινα’ συμβόλαια (PPAs), θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των τιμών αγοραπωλησίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και επομένως σε επιπλέον επιβάρυνση των off-takers, αν δεν υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση» μας λέει το στέλεχος του ΥΠΕΝ και συνεχίζει: «το μεγάλο μέγεθος του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών των ενεργειακών βιομηχανιών, καθιστά ακόμη πιο περίπλοκη την κατάσταση».

Ακριβώς για το λόγο αυτό, στους διαγωνισμούς θα υπάρχουν ασφυκτικές προθεσμίες ηλέκτρισης των με τη μέθοδο αυτή θα παίρνουν τα έργα, μόνο όσοι μπορούν πραγματικά να τα υλοποιήσουν, ώστε ο ΑΔΜΗΕ να γνωρίζει πότε θα απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος και θα ενημερώνει τους επενδυτές πότε ακριβώς θα λάβουν όρους σύνδεσης.

«Η διενέργεια των διαγωνισμών κατά κύματα εξυπηρετεί αυτήν ακριβώς τη λογική προσέλκυσης σε κάθε δημοπρασία εκείνων των υποψήφιων έργων που βρίσκονται πιο κοντά στην υλοποίηση» μας λένε από τον ΑΔΜΗΕ.

Το εύρος των έργων για τη συμμετοχή στις δημοπρασίες είναι αρκετά μεγάλη, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024 – 2033.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, φωτοβολταϊκά ισχύος 10.590 MW έχουν όρους σύνδεσης στο σύστημα μεταφοράς και 1.141 MW στο δίκτυο διανομής.

Εάν στους διαγωνισμούς για ώριμα φωτοβολταϊκά 2 Γιγαβάτ με μπαταρίες έμπαινε μία ποσόστωση για υποχρεωτική σύναψη PPAs με βιομηχανίες, θα καλυπτόταν ένα μικρό μόνο ποσοστό του απαιτούμενου χαρτοφυλακίου.

«Ακόμη κι αν αυτή η ποσόστωση έμπαινε στο 50%, τότε η παραγωγή για πράσινα PPAs θα ήταν αρκετή μόνο για το 35% περίπου των αναγκών της βιομηχανίας» λένε στον ΑΔΜΗΕ που θα τρέξει τα έργα.

Πως θα πάρουν όρους σύνδεσης τα νέα φωτοβολταϊκά

Το ΥΠΕΝ αποφάσισε πριν λίγες ημέρες, ύστερα από διαβουλεύσεις τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί η δυνατότητα για προσφορές σύνδεσης σε νέα έργα ΑΠΕ.

Κύρια κατεύθυνση της λύσης είναι η αύξηση του στατικού περιορισμού εισόδου στο σύστημα-δίκτυο (‘ηλεκτρική έγχυσης’ όπως λέγεται τεχνικά) για τα νέα φωτοβολταϊκά, στα οποία επιλεκτικά θα επιβληθεί και η υποχρέωση για προσθήκη μπαταρίας.

Ο περιορισμός ηλεκτρικής έγχυσης για νέα ηλιακά πάρκα θα μειωθεί στο 50%, από 72% που είναι σήμερα.

«Ο παραγωγός θα πρέπει να αποδεχθεί αυτόν τον ενισχυμένο κόφτη, που θα περιλαμβάνεται στην οριστική προσφορά σύνδεσης από τον Διαχειριστή, για να κατακυρώσει ηλεκτρικό χώρο στο δίκτυο» μας λένε από το ΥΠΕΝ.

Ο «κόφτης» του 72% ίσχυσε για τα νέα φωτοβολταϊκά που μέχρι τις 4 Ιουλίου 2022 (ημερομηνία έκδοσης σε ΦΕΚ του νομοσχεδίου που θέσπισε τους περιορισμούς έγχυσης) είτε δεν είχαν συνάψει σύμβαση σύνδεσης είτε δεν είχαν υποβάλει πλήρες αίτημα για σύμβαση σύνδεσης.

Την ίδια στιγμή, για ορισμένες κατηγορίες φωτοβολταϊκών έργων θα υπάρχει και υποχρέωση προσθήκης μπαταρίας, ώστε να λάβουν οριστικές προσφορές σύνδεσης.

Στους υποψήφιους θα τίθενται οι ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές για την μπαταρία που χρειάζεται να προστεθεί σε ένα έργο.

Σήμερα το ΥΠΕΝ δεν έχει προσδιορίσει επακριβώς ακόμη τα κριτήρια με τα οποία θα καθορισθούν οι κατηγορίες φωτοβολταϊκών, που θα υποχρεωθούν να συνδυαστούν με μονάδες αποθήκευσης.

Εξετάζεται μικρό πλήθος διαθέσιμων επιλογών, από τις οποίες μέσα στο επόμενο διάστημα θα αποφασιστεί ποια θα προκριθεί.

Αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά που δεν θα υποχρεωθούν να προσθέσουν μπαταρία, το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο ένα πάρκο θα είναι οικονομικά βιώσιμο με τον «κόφτη» στο 50%, αν ο παραγωγός δεν προχωρήσει οικειοθελώς στην ενσωμάτωση μονάδας αποθήκευσης. Σύμφωνα πάντως με τεχνοκράτες- μάνατζερ του κλάδου : «η απάντηση εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε υποψήφιου έργου».

Η τελική απόφαση του παραγωγού θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη του κόστους των μπαταριών τα επόμενα χρόνια, δηλαδή μέχρι το έργο του να «ωριμάσει» αδειοδοτικά και να είναι έτοιμο να κατασκευαστεί. Από την άλλη πλευρά, το πλέον πιθανό είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στους στατικούς περιορισμούς έγχυσης που ισχύουν ήδη για τα αιολικά.

«Η λύση αυτή θα ταιριάζει με τη διατήρηση της σημερινής σειράς προτεραιότητας για την εξέταση των αιτημάτων σύνδεσης από τους Διαχειριστές» διευκρίνισε ο υπουργός ΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλακάκης και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην Υπουργική απόφαση με τις προτεραιότητες, μιλώντας στο 5ο συνεδρίου Renewable & Storage Forum,

Στόχος της λύσης αυτής που προτείνεται είναι να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ηλεκτρικού χώρου που θα δεσμεύσουν οι επόμενες φάσεις έργων ΑΠΕ.

Το ΥΠΕΝ προωθεί πρωτοβουλία για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου από τα υπό ανάπτυξη έργα τα οποία έχουν ήδη δεσμεύσει δυναμικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάστηκαν και οι διαγωνισμοί για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες behind the meter, που αναγγέλθηκαν.

Σε αυτούς θα μπορούν να συμμετάσχουν αποκλειστικά ηλιακά πάρκα από το μεγάλο χώρο των έργων που έχουν οριστικούς όρους σύνδεσης. Σκοπός είναι να δημοπρατηθεί συνολική ισχύς 2.000 Μεγαβάτ, που θα κλειδώσει λειτουργική ενίσχυση.

Αν στα έργα αυτά ενσωματωθούν μπαταρίες διάρκειας μίας ώρας, τότε θα δεσμεύσουν «χώρο» 1.000 Μεγαβάτ (έναντι 2.000 Μεγαβάτ σαν «απλά» που θα είχαν αρχικά), απελευθερώνοντας δυναμικότητα 1.000 Μεγαβάτ ώστε νέες «πράσινες» μονάδες να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο.

Με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024 – 2033 (με δεδομένα του Ιουνίου 2023), μόνο στο σύστημα μεταφοράς έχουν οριστικούς όρους σύνδεσης «απλά» φωτοβολταϊκά ισχύος 10.590 MW που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και επομένως θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στις δημοπρασίες.

«Η λύση στο σχέδιο των διαγωνισμών του υπουργείου φαίνεται ότι είναι η συμπερίληψη στις προκηρύξεις ενός απαράβατου όρου για πολύ αυστηρό χρονικό ορίζοντα ηλέκτρισης των έργων στο δίκτυο. Με άλλα λόγια, τα έργα που θα πάρουν τιμές-ταρίφες στον πρώτο διαγωνισμό, θα πρέπει να έχουν ηλεκτριστεί έως τις 31/12/2024. Στον δεύτερο διαγωνισμό, ο οποίος θα βγει σύντομα μετά τον πρώτο, η υποχρέωση ηλέκτρισης θα είναι, για παράδειγμα, την 1η/2/2025. Το ίδιο αυστηρά χρονοπαράθυρα θα έχουν και οι επόμενοι διαγωνισμοί» αναφέρουν ανώτατες πηγές του ΥΠΕΝ.

ΔΕΗ: Ξεκινά με την RWE την κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων 280 MW στο Αμύνταιο

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τις δημοπρασίες αποθήκευσης σε εγγυήσεις και ενισχύσεις

Για να τρέξει το έργο, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία τροποποιούνται τα ισχύοντα για τους διαγωνισμούς των μπαταριών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη της επόμενης δημοπρασίας από τη ΡΑΑΕΥ.

Σύμφωνα με την επίσημη απόφαση, η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς καθορίζεται για τη δεύτερη δημοπρασία σε 115.000 ευρώ/MW/έτος.

Οι Κάτοχοι των Ενισχυόμενων Σ.Α.Η.Ε. που επιλέγονται από την Β’ Ανταγωνιστική Διαδικασία λαμβάνουν επενδυτική ενίσχυση 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ (€/MW).

Η δημοπρατούμενη ισχύς διατηρείται στα 300+300 MW για τις επόμενες δύο δημοπρασίες, ενώ στην Γ’ θα προστεθεί και όποια επιπλέον ισχύς προκύψει από τη δεύτερη.

Επίσης, προστίθεται η πρόβλεψη να μην επιτρέπεται η συμμετοχή ενός Σ.Α.Η.Ε. στις Ανταγωνιστικές Διαδικασίες στις περιπτώσεις:

α) Σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι προβληματικές κατά την έννοια των κατευθυντηρίων γραμμών σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων (Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2014/C 249/01/31.07.2014).

β) Σε επιχειρήσεις για τις οποίες εκκρεμεί εντολή ανάκτησης κατόπιν προηγούμενης απόφασης της Ε.Ε. με την οποία μία ενίσχυση κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά.».

Τέλος για Ενισχυόμενους Σ.Α.Η.Ε. που επιλέγονται από την Β’ Ανταγωνιστική Διαδικασία, η Εγγυητική Επιστολή Καλής Λειτουργίας ανέρχεται στο ποσό των 150.000 ευρώ ανά μεγαβάτ μέγιστης ισχύος έγχυσης (€/MW) από 200.000 ευρώ προηγουμένως.

Με τη συμπλήρωση πέντε ετών από την έκδοση της άδειας λειτουργίας εκάστου ενισχυόμενου Σ.Α.Η.Ε., το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής Καλής Λειτουργίας απομειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%). Η Εγγυητική Επιστολή Καλής Λειτουργίας επιστρέφεται στους Κατόχους Σ.Α.Η.Ε. εντός έξι μηνών από τη λήξη της Περιόδου Ενίσχυσης.

Διαβάστε ακόμη: