Σχεδόν «πανηγυρικό» χαρακτήρα, θυμίζοντας κάτι από το.. ένδοξο παρελθόν του χρηματιστηρίου έλαβε η εισαγωγή στο Χ.Α. της Alter Ego Media, η οποία κατέστη η πιο επιτυχημένη δημόσια εγγραφή των δύο τελευταίων δεκαετιών, πετυχαίνοντας υπερκάλυψη κατά 11,9 φορές, με τη ζήτηση να είναι μεγάλη, τόσο από εγχώριους επενδυτές, όσο και ξένους.

Εκτός από τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης έκδοσης και την εξαιρετική προετοιμασία και δουλειά που έγινε από τους αναδόχους αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους, η επιτυχία αυτής της δημόσιας εγγραφής έχει μεγαλύτερη σημειολογία, καθώς δείχνει ότι η αγορά «διψά» για νέες μετοχικές αξίες, για νέες επιλογές, μακριά από τη μονοκαλλιέργεια ενός ακραία τραπεζοκεντρικού χρηματιστηρίου, όπως είναι το Χ.Α.

Το Χ.Α. εδώ και πολλά χρόνια, δεν αντανακλά ούτε στο 60% τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, παραμένοντας στην ουσία μια ευνουχισμένη αγορά, μονοδιάστατη και μονοφασική, με σχεδόν το 60 – 70% των συναλλαγών πολλές φορές να γίνεται από μόλις τέσσερις τραπεζικές μετοχές.

Ολόκληροι κλάδοι – σηματωροί της ελληνικής οικονομίας είτε δεν εκπροσωπούνται καθόλου, είτε έχουν ελάχιστη συμμετοχή στο Χ.Α., όπως είναι ο κλάδος του τουρισμού, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας αλλά έχει πολύ λίγες εισηγμένες που σχετίζονται με αυτόν (Aegean, Λαμψα, Autohellas), ενώ και ο κλάδος των τροφίμων, υποεκπροσωπείται τα μέγιστα.

Επίσης, ο κλάδος της τεχνολογίας, κατά τα πρότυπα του εξωτερικού (όχι μόνο πληροφορική αλλά νανοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική τεχνολογία) σχεδόν δεν υπάρχει στο Χ.Α. και αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχει υστερήσει όλα τα τελευταία χρόνια έναντι του παγκοσμίου ανοδικού τεχνολογικού «πάρτι».

Επιπλέον, ένα εγγενές πρόβλημα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ότι μετά το… κάψιμο της χρηματιστηριακής γενιάς του ’99 και της δεκαετίας που ακολούθησε, δεν «χτίστηκε» νέα γενιά επενδυτών, η συμμετοχή των millennials είναι μηδαμινή στην ελληνική αγορά, εν αντιθέσει με τις διεθνείς αγορές.

Δεκάδες καλές εταιρείες έχουν αποχωρήσει τις δύο τελευταίες δεκαετίες από την αγορά, χωρίς να υπάρξει αντικατάσταση, με αποτέλεσμα το ταμπλό να έχει «φτωχύνει» πάρα πολύ, έχοντας ως κύριο πρόβλημα τον ακραία τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα. Μοιραία το χρηματιστήριο έχει – εδώ και πολλά χρόνια – πάψει να «καθρεφτίζει» πιστά τις όποιες εξελίξεις στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και ευρύτερα.

Η αγορά «διψά» για νέες εισαγωγές και νέα γενιά επενδυτών, που θα την ανανεώσουν και θα τη βγάλουν από το πολυετές τέλμα.

Οι εισαγωγές εταιρειών την τελευταία 20ετία είναι λιγοστές, μόνο κάποιες ΑΕΕΑΠ – που διέπονται από ειδικό νομικό καθεστώς – και ελάχιστες άλλες.

Προς το Χρηματιστήριο Αθηνών η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη

Η εισαγωγή της Alter Ego Media

Στην εισαγωγή της Alter Ego Media λοιπόν κάποιοι επενδυτές είδαν μια ευκαιρία συμμετοχής και επαναπροσέγγισης της αγοράς, εξού και η μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών.

Μάλιστα, την ώρα που η εταιρεία ζητούσε 57 εκατ. ευρώ, η επενδυτική κοινότητα προσέφερε 677 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό, ήτοι 240 εκατ. ευρώ προήλθαν από ιδιώτες επενδυτές, ενώ 440 εκατ. ευρώ ήταν από θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι περίπου 10.000 ιδιώτες επενδυτές συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά, αριθμός ρεκόρ για την ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Βεβαίως, ο μεγάλος συντελεστής κάλυψης δεν αφήνει πολλά περιθώρια ώστε να ικανοποιηθούν πλήρως οι αιτήσεις, οπότε οι επενδυτές έλαβαν πολύ λιγότερες από τις μετοχές που ζητούσαν, οπότε με ενδιαφέρον αναμένεται η ανταπόκριση του κοινού από τη Δευτέρα, όταν «ανέβει» στο ταμπλό.

Η τιμή εισαγωγής κλείδωσε στο επάνω όριο, ήτοι στα 4 ευρώ, ενώ η εταιρεία θα μπει στην αποτίμηση των 228 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δηλαδή «σήκωσε» 57 εκατ. ευρώ, που ήταν και το ανώτατο όριο, ενώ μετά την αφαίρεση των εξόδων έκδοσης, τα καθαρά κεφάλαια που θα αποκομίσει ανέρχονται στα 50,8 εκατ. ευρώ. Τα αναλυτικά στοιχεία της κατανομής των νέων μετοχών στις διάφορες κατηγορίες επενδυτών, θα ανακοινωθούν σήμερα Παρασκευή.

Η Alter Ego είναι η πρώτη εταιρία media που εισέρχεται στο Χ.Α μετά από 25 χρόνια, ενώ θα είναι μόλις η δεύτερη εισηγμένη μαζί με τις Αττικές Εκδόσεις, δεδομένου ότι όλες οι άλλες εταιρείες που είχαν εισαχθεί μεταξύ 1998 και 2000, έχουν αποχωρήσει, ενώ οι περισσότερες δεν υπάρχουν πλέον.

Θυμίζουμε πως έως πριν είκοσι χρόνια στο Χ.Α. ήταν εισηγμένες εταιρείες όπως Τηλέτυπος (Mega Channel), ΔΟΛ, Χ.Κ. Τεγόπουλος, Αττικές Εκδόσεις, Εκδόσεις Λυμπέρη, ΙΜΑΚΟ, Τεχνικές Εκδόσεις, Καθημερινή, Ναυτεμπορική, Πήγασος Εκδοτική, Alter Channel και Εκδόσεις Λιβάνη.

Alter Ego Media: Από 3,70 έως 4 ευρώ η τιμή διάθεσης των μετοχών της δημόσιας προσφοράς

Που θα διατεθούν τα κεφάλαια

Από τα 50,8 εκατ. ευρώ που σηκώνει η εταιρεία, τα 30,8 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε κινήσεις επέκτασης του αποτυπώματος της εταιρείας, ήτοι εξαγορές και συμμετοχές σε τρίτες εταιρείες, όπως και σε επενδύσεις στην Alter Ego Ventures.

Οι εν λόγω επενδύσεις αποσκοπούν μεταξύ των άλλων στην επέκταση σε νέες δραστηριότητες όπως η παραγωγή και διοργάνωση μουσικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, οι θεατρικές παραγωγές και οι παραγωγές δημόσιων θεαμάτων, αλλά και τα ηλεκτρονικά και διαδικτυακά παιχνίδια.

Επιπλέον 10 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για αναβάθμιση των υποδομών, επενδύσεις σε τεχνολογία, εγκαταστάσεις και πάγιο εξοπλισμό, 5 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν σε παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου, όπως κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ, μουσικές εκπομπές, τηλεπαιχνίδια και ψυχαγωγικές εκπομπές, ενώ 5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για κεφάλαιο κίνησης.

Συνολικά, η στρατηγική αυτή στοχεύει στην επέκταση των δραστηριοτήτων της Alter Ego Media, την ενίσχυση της παρουσίας της σε νέους τομείς και την προσαρμογή στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, με απώτερο σκοπό την εξέλιξή της σε έναν ολοκληρωμένο Τεχνολογικό Όμιλο Μέσων (Media Tech Group). Ως εισηγμένη εταιρεία πλέον η Alter Ego Media θα έχει ως βασικό μέτοχο τον Βαγγέλη Μαρινάκη με 75%, ενώ το υπόλοιπο 25% θα είναι σε ευρεία διασπορά.

Τα μεγέθη του ομίλου

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2023 ανήλθε σε 108,4 εκατ. ευρώ έναντι 100 εκατ. ευρώ το 2022 (+8,4%), ενώ η εκτίμηση είναι ότι το 2024 έφτασε στα 120 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη EBITDA του ομίλου για την χρήση 2023 διαμορφώθηκαν σε 34 εκατ. ευρώ από 28,7 εκατ. ευρώ το 2022 (+18,5%), ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,9 εκατ. ευρώ από 1,2 εκατ. ευρώ το 2022.

Σύμφωνα πάντα με την ετήσια λογιστική κατάσταση του 2023, τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν στα 60,5 εκατ. ευρώ από 56,6 εκατ. ευρώ το 2022 και ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε δραστικά στα 2,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 30,5 εκατ. ευρώ του 2022. Η εκτίμηση για το 2024 είναι ότι τα EBITDA του ομίλου έφτασαν στα 44 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 10 εκατ. ευρώ από 3,9 εκατ. ευρώ το 2023.

Τι λένε οι αναλυτές της Πειραιώς Χρηματιστηριακή

Οι αναλυτές είναι θετικοί για την εταιρεία και τις προοπτικές της, με την Πειραιώς Χρηματιστηριακή να δίνει δίκαιη τιμή στα 5,07 ευρώ, αναμένοντας ότι ο όμιλος θα συνεχίσει να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις.

Ειδικότερα η ΑΧΕ εκτιμά πως ο κύκλος εργασιών το 2025 θα διαμορφωθεί στα 128,3 εκατ. ευρώ από 119,2 εκατ. ευρώ το 2024 (+10%), ενώ σε όρους EBITDA, αναμένει 42,8 εκατ. ευρώ για το 2024 (+26% vs 2023) και 49,7 εκατ. το 2025. Η ανώτατη τιμή διάθεσης της μετοχής ύψους 4 ευρώ αντιστοιχεί σε discount 20% σε σχέση με τη μέση δίκαιη τιμή διάθεσης της μετοχής, όπως προκύπτει από την ανάλυση της Πειραιώς.

Διαβάστε ακόμη: