Χρέη ύψους μόλις 832 εκατ. ευρώ έχουν εγκριθεί προς ρύθμιση στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε σύνολο οφειλών 3.9 δισ. ευρώ που έχουν υποβληθεί οριστικά.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την πορεία των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, βάσει των οποίων από το σύνολο των οφειλών έχει αξιολογηθεί το 42%, δηλαδή περί τα 1.6 δισ. ευρώ και από αυτά, έχει εγκριθεί ρύθμιση για το 51%, δηλαδή για 832 εκατ. ευρώ.

Χαμηλά είναι τα ποσοστά εγκρισιμότητας των αιτήσεων από τις τράπεζες και τα επενδυτικά ταμεία, καθώς από τα 1.3 δισ. ευρώ των οφειλών προς ρύθμιση που έχει αξιολογηθεί, έχει εγκριθεί το 38%, δηλαδή 478 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΓΔΙΧ.

Υψηλότερο είναι το ποσοστό εγκρισιμότητας για τα χρέη που αφορούν το Δημόσιο, καθώς από τα 386 εκατ. ευρώ οφειλών που έχουν αξιολογηθεί, έχει εγκριθεί το 92%, δηλαδή 354 εκατ. ευρώ.

Υψηλό, εντούτοις, είναι και το ποσοστό των ρυθμίσεων που απορρίπτεται από τους ίδιους τους οφειλέτες, οι οποίοι μόλις σε ποσοστό 43% –δηλαδή για οφειλές 357 εκατ. ευρώ από τα 832 εκατ. ευρώ– έχουν δεχθεί την πρόταση ρύθμισης.

Τα χρέη που ρυθμίστηκαν εμπεριέχουν και «κούρεμα», το οποίο φθάνει σε ποσοστό 15.7% για τις οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ, το «κούρεμα» για τα χρέη προς τράπεζες και επενδυτικά ταμεία φθάνει το 24.9%. Μεταξύ αυτών, υπάρχει και ποσοστό 26% που έχουν λάβει διαγραφή, μεγαλύτερη του 30%.

Η μέση διάρκεια της ρύθμισης για τις οφειλές προς το Δημόσιο φθάνει τα δεκαεπτά χρόνια, ενώ, στα δεκατρία πηγαίνει η μέση διάρκεια ρύθμισης για τους χρηματοπιστωτικούς φορείς, με το 28% των οφειλών να έχει λάβει ρύθμιση μεγαλύτερη των είκοσι ετών.

Οι συνολικές αιτήσεις για ρύθμιση που έχουν υποβληθεί ανέρχονται στις 38.800 και τα υποψήφια προς ρύθμιση χρέη, σε 21.7 δισ. ευρώ και από αυτά, μέχρι και τα τέλη Αυγούστου είχαν υποβληθεί οριστικά 4.800 αιτήματα ρύθμισης για οφειλές ύψους 3.1 δισ. ευρώ. Άλλα 2.900 αιτήματα με οφειλές 800 εκατ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί.

Το ενδιαφέρον των οφειλετών για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό συνεχίζεται και οι οριστικές υποβολές αλλά και οι νέες αιτήσεις παρουσιάζουν θετική δυναμική, σημείωσε η ΕΓΔΙΧ, καθώς στην… ουρά και σε αρχικό στάδιο υποβολής της αίτησης αναμένουν άλλες 31.100 περιπτώσεις οφειλετών, με χρέη 17.7 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: