Στοιχεία για την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών θα δώσει σε λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η Ειδική Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου.

Μία υπόθεση που «καίει» το υπουργείο καθώς θα πρέπει ο μηχανισμός να «τρέξει» γρήγορα και αποτελεσματικά, προκειμένου να διευθετηθεί το τεράστιο χρέος των 100 δις ευρώ που εξακολουθεί να αποτελεί βαρίδι για την πραγματική οικονομία.

Την ίδια ώρα τα μαντάτα από το μέτωπο των «κόκκινων» δανείων δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Τα προγράμματα στήριξης έχουν ολοκληρωθεί και νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώνουν δόσεις που θα επιβαρυνθούν και από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, αύξηση που θα ανακοινωθεί αύριο και δεν αποκλείεται να είναι 0,5% -αντί του 0,25% που είχε προαναγγείλει η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης Κριστίν Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Τράπεζα της Ελλάδος, ανέφερε ότι οι εισπράξεις που προέρχονται από ρευστοποιήσεις (δηλαδή πλειστηριασμούς) και την εύρεση συναινετικής λύσης θα προέλθει το 35,6% των ανακτήσεων των τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Μέσα από ρυθμίσεις θα εισπραχθεί το 58,6% ενώ το 5,5% από τις απλές εισπράξεις.

Η πρόσφατη κρίση που χτυπά αλύπητα –ενεργειακό κόστος, ακρίβεια, πληθωρισμός, αύξηση επιτοκίων του ευρώ- νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οδηγεί σε αναθεώρηση των σχεδίων των τραπεζών .

Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι από τα ανοίγματα που τιτλοποιήθηκαν θα εισπραχθεί κατά μέσο όρο το 72,7% των αρχικών ανοιγμάτων.