Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο SSM ανησυχούν ότι τώρα που έφυγαν τα μέτρα στήριξης για την πανδημία θα αυξηθούν τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί λόγω της γεωπολιτικής κρίσης, ελληνικές τράπεζες κρατούν την πρώτη θέση σε επίπεδο ΕΕ με τον υψηλότερο δείκτη καθυστερήσεων στο 6,75% (με τον μέσο όρο στην ΕΕ στο 1,95%), και προβληματικά χαρτοφυλάκια 14,62 δις ευρώ.

Ο πληθωρισμός πιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων και πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα καθυστερήσεων, την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν τις ενέργειές τους να πλησιάσουν τους δείκτες καθυστερήσεων των τραπεζών της ευρωζώνης.

Οι τράπεζες πρέπει να κερδίσουν ένα διπλό στοίχημα.

Να μην «σκάσουν» ήδη ρυθμισμένα δάνεια, και να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων καθυστερήσεων.

Το αν θα τα καταφέρουν θα το δούμε τους επόμενους μήνες.

Πάντως τα χαμόγελα αισιοδοξίας, με τα οποία υποδέχθηκαν οι τραπεζίτες το 2022, προσδοκώντας σε άνοδο των χρηματοδοτήσεων, φαίνεται να υποχωρούν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις που την περίοδο της πανδημίας παρουσίασαν σημαντική αύξηση «ροκανίζονται» λόγω πληθωρισμού και υποχρεώσεων, ενώ ήρθε και η ώρα για εκείνους που έλαβαν ως στήριξη Επιστρεπτέα Προκαταβολή, να επιστρέψουν τμήμα αυτής.

Τώρα η ΕΚΤ και ο SSM ζητούν από τις κυβερνήσεις να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης και να εστιάσουν αποκλειστικά και μόνο στους ευάλωτους.

Την ίδια ώρα κι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει χτυπήσει «καμπανάκι κινδύνου» καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα 17,6 δις ευρώ δάνεια που έχουν ρυθμιστεί λίγο περισσότερα από το 50% -δηλαδή τα 9,4 δις ευρώ- εξακολουθούν να εξυπηρετούνται κανονικά.

Τα υπόλοιπα παρουσιάζουν και πάλι καθυστέρηση πάνω από 30 μέρες και όπως παρατηρεί η ΤτΕ το διάστημα ανάμεσα στη ρύθμιση και στο νέο «σκάσιμο» είναι μικρό….