Το επόμενο διάστημα ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα «τρέξει», λένε οι τραπεζίτες και οι servicers, οι οποίοι σημειώνουν πως «έχουν βάλει πλάτη» για να στηθεί και να λειτουργήσει ο μηχανισμός ρυθμίσεων.

Και απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν συναινούν στις λύσεις ρυθμίσεων τις οποίες παράγει –βάσει αλγορίθμου- αυτοματοποιημένα η πλατφόρμα του εξωδικαστικού, διότι είναι αντίθετοι στα «κουρέματα».

Όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη και οι διαχειριστές των «κόκκινων» δανείων εγκρίνουν τα 7 στα 10 αιτήματα και συμπληρώνουν ότι οι απορρίψεις αφορούν τρεις κατηγορίες:

Τις περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν ενήμερα δάνεια είτε στις τράπεζες, είτε σε servicers και κατ επέκταση τα αιτήματα τους απορρίπτονται από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού.

Περιπτώσεις δανειοληπτών που το ακίνητο τους πρόκειται να βγει στο σφυρί και υποβάλλουν αίτημα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό.

-«Κόκκινη» κάρτα παίρνουν και τα αιτήματα των δανειοληπτών που ενώ είναι ήδη στο νόμο Κατσέλη, επιχειρούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του εξωδικαστικού.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες και τους servicers το επόμενο διάστημα τα αιτήματα που θα οδεύουν σε οριστικοποίηση θα είναι πολύ περισσότερα.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι τώρα έχουν οριστικοποιηθεί 6.300 υποθέσεις που αφορούν οφειλές ύψους 3,2 δις ευρώ.

Ακόμα 37 χιλιάδες οφειλέτες με συνολικές οφειλές ύψους 20 δις ευρώ, ενώ έχουν δώσει έγκριση για την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, η διαδικασία ρύθμισης δεν έχει ξεκινήσει.

Επίσης υπάρχουν και άλλα 11.000 αιτήματα οφειλετών που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της αίτησης.

Όπως είναι γνωστό προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στον εξωδικαστικό είναι να έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του κατά 20%, τα χρέη του να υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε έναν και μόνο πιστωτή κατά 90%.

Η ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού είναι αυτοματοποιημένη με βάση έναν αλγόριθμο, που υπολογίζει την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.

Στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού ο μέγιστος αριθμός των δόσεων για χρέη προς το δημόσιο είναι 240, και μέχρι τις 420 για οφειλές προς τις τράπεζες.