«Πιθανή η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους»

Αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 24 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για την πανδημία το προσεχές διάστημα. Την είδηση προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ χαρακτήρισε πιθανή την επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία, σε ό,τι αφορά την πανδημία. Δυστυχώς δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει, δεν υποχωρεί και δημιουργεί απειλές», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Οικονόμου.

Σε ερώτηση για το αν οι εμβολιασμένοι θα έχουν «πλεονεκτήματα» έναντι των ανεμβολίαστων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Θα πάμε σε μία σειρά από μέτρα που θα προστατέψουν την κοινωνία και την οικονομία από μεγάλες περιπέτειες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι υπάρχει «πολύ σημαντικό ενδεχόμενο» να επανέλθει η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

«Είναι μια πολύ σημαντική πιθανότητα. Αν το υποδείξουν οι ειδικοί οφείλουμε να το εφαρμόσουμε», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους, απάντησε ότι αυτό θα ισχύσει σε συγκεκριμένους χώρους, με κριτήρια που θα έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας.

«Για παράδειγμα δεν μπορείς να στερήσεις σε κάποιον το δικαίωμα να πάει για ψώνια. Εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός των ατόμων στο κατάστημα και η μάσκα. Υπάρχουν άλλοι χώροι που αυτό δεν διασφαλίζεται διαφορετικά και πρέπει ο καθένας να τεθεί αντιμέτωπος με τις ευθύνες που έχει», συμπλήρωσε.

«Σε όσους είναι εμβολιασμένοι, θα δίνεται η δυνατότητα να έχουν μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις και μεγαλύτερες δυνατότητες και επιλογές, κυρίως σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

«Οι υπόλοιποι θα χρειάζονται τεστ, με δικά τους έξοδα, για συγκεκριμένους χώρους. Όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα θα υποχρεούνται με δικά τους έξοδα- σε τιμή που θα είναι καθορισμένη- να κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, από τον Σεπτέμβριο», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει γενικό lockdown και να κλείσει ξανά η οικονομία.