Σε κλίμα ελεγχόμενης εσωκομματικής έντασης αλλά και έντονου προβληματισμού πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί να εκπέμψει μήνυμα ενότητας προς τους βουλευτές του, ενόψει τόσο της συνταγματικής αναθεώρησης όσο και της πολιτικής πίεσης που δέχεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση.
Ωστόσο τα χειροκροτήματα των γαλάζιων βουλευτών προς τον πρωθυπουργό δεν θύμιζαν σε τίποτε τη γκρίνια και την ομφαλοσκόπηση των προηγούμενων ημερών καθώς ήταν έντονο και παρατεταμένο σε αρκετές φορές.
Σήμα για εκλογική ετοιμότητα
Πίσω όμως από τη θεσμική ατζέντα της συνεδρίασης, κυριάρχησε η συζήτηση για το εσωτερικό κλίμα στο κυβερνών κόμμα και τις σχέσεις κυβέρνησης – κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο πρωθυπουργός έδωσε ουσιαστικά το σήμα εκλογικής ετοιμότητας, ξεκαθαρίζοντας πως όλοι οι νυν βουλευτές της ΝΔ θα είναι εκ νέου υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, εκτός εάν προκύψουν σοβαρά ζητήματα που να αφορούν δικαστικές ή διαχειριστικές εκκρεμότητες.
Επισήμως, η συνεδρίαση αφορούσε τις προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας για αλλαγές σε περίπου 30 άρθρα του Συντάγματος. Ωστόσο, το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε γρήγορα στις παρεμβάσεις δεκάδων βουλευτών, καθώς περισσότεροι από 40 ζήτησαν τον λόγο, μεταφέροντας παράπονα, ενστάσεις αλλά και αιχμές για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους και τη στάση κυβερνητικών στελεχών απέναντι στους εκλεγμένους βουλευτές.
Στο κάδρο ο Σκέρτσος
Πολλές από τις τοποθετήσεις φωτογράφιζαν, χωρίς να κατονομάζουν άμεσα, στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, με τον Άκη Σκέρτσο να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής.
Στην εισήγησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους βουλευτές να αποφύγουν την εσωστρέφεια και τις προσωπικές στρατηγικές, τονίζοντας πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και συνδέοντας τη συνταγματική αναθεώρηση με μια συνολική «θεσμική επανεκκίνηση» της χώρας.
Απέναντι στο επιτελικό κράτος
Έντονος ήταν ο προβληματισμός για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους. Βουλευτές εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τον ρόλο εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και συνεργατών, κάνοντας λόγο για περιορισμένη επικοινωνία με τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και για υποβάθμιση του ρόλου των βουλευτών. Παράλληλα, δεν έλειψαν οι αναφορές σε κυβερνητικούς χειρισμούς που έχουν προκαλέσει εσωτερικές τριβές, όπως η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, διαβεβαιώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία θα πορευτεί ενωμένη προς τις εκλογές. Η αναφορά του ότι όλοι οι βουλευτές θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια, εκτός εάν υπάρξουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους, ερμηνεύτηκε από αρκετούς ως σαφές μήνυμα πολιτικής κάλυψης προς στελέχη που βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης.
Αιχμές βουλευτών και κριτική
Οι αιχμές πάντως δεν έλειψαν. Ο βουλευτής Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος πρόσφατα συνυπέγραψε μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές κείμενο κριτικής για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους, υπογράμμισε πως «δεν κυβερνά μια παράταξη μέσα από μελέτες», προσθέτοντας ότι το πολιτικό κέντρο λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι σαφές και να έχει πολιτική νομιμοποίηση.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Χρήστος Μπουκώρος άσκησε έντονη κριτική σε κυβερνητικά στελέχη, λέγοντας πως δεν μπορεί, την ώρα που διαβιβάζονται δικογραφίες στη Βουλή, κορυφαία στελέχη να αρθρογραφούν για «πελάτες και πολίτες», αφήνοντας σαφείς αιχμές για κυβερνητικές προτεραιότητες.
Παρεμβάσεις με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον πραγματοποίησαν επίσης ο Νότης Μηταράκης και ο Γιάννης Οικονόμου. Ο πρώτος σημείωσε πως το επιτελικό κράτος είχε επιτυχίες αλλά υποτιμήθηκε η πολιτική διάσταση ορισμένων επιλογών, ενώ ο δεύτερος τόνισε πως άλλο είναι ο πολιτικός σχεδιασμός και άλλο η εφαρμογή του μέσω διοικητικών μηχανισμών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να καθορίζουμε τις πολιτικές μας μόνο με κουτάκια».
Στήριξη από Βορίδη και Μαρκόπουλο
Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν και παρεμβάσεις στήριξης προς τον πρωθυπουργό και τον Άκη Σκέρτσο. Ο Μάκης Βορίδης υπερασπίστηκε τη λειτουργία του επιτελικού κράτους, υποστηρίζοντας πως αφορά τον κυβερνητικό συντονισμό και την αποτίμηση του έργου και δεν υποκαθιστά τον ρόλο των βουλευτών.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος, παρά τις παλαιότερες διαφωνίες του με τον Άκη Σκέρτσο, σημείωσε πως ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού υπερασπίζεται δημόσια την παράταξη, καλώντας παράλληλα τους βουλευτές να κάνουν και τη δική τους αυτοκριτική για την κοινοβουλευτική τους παρουσία.
Η συνεδρίαση αποτυπώνει τις υπόγειες διεργασίες και τις εσωκομματικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, σε μια περίοδο κατά την οποία το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ανακτήσει πολιτική πρωτοβουλία και να επαναφέρει τη δημόσια ατζέντα σε θεσμικά και μεταρρυθμιστικά ζητήματα.
Διαβάστε ακόμη:
- Ο Concierge (ή Maitre) των αρίστων του επιτελικού κράτους και του πολιτικού του προϊσταμένου!
- Οι πλούσιες γυναίκες πολιτικών που βρίσκονται στο κάδρο για μίζες και αρπαχτές
- Από μια κλωστή κρέμεται η τύχη γνωστού και προβεβλημένου μάνατζερ εμβληματικού project
- «Κατέστρεψαν τη φήμη μας» – Αστυνομικοί μηνύουν τους Μπεν Άφλεκ και Ματ Ντέιμον για ταινία τους

