Timothée Chalamet – Harry Styles: Τα νέα είδωλα της μόδας είναι non gender. Στην επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας Bones and All του Luca Guadagnino στο 79ο Φεστιβάλ Βενετίας ο πρωταγωνιστής Timothée Chalamet μονοπώλησε τα φλας φορώντας ένα κατακόκκινο εντυπωσιακό και αποκαλυπτικό εξώπλατο σύνολο του Haider Ackermann.

Κι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που έκλεβε τις εντυπώσεις στο κόκκινο χαλί. Στην πρεμιέρα της ταινίας Beautiful Boy το 2018 ο πιο πολυφωτογραφημένος νέος ηθοποιός του χολιγουντιανού star system υποστήριζε με άνεση το eye-catching κοστούμι με τα ζωγραφισμένα στο χέρι φλοράλ εμπριμέ του οίκου Alexander McQueen, ενώ στα φετινά Όσκαρ εμφανίστηκε φορώντας κατάσαρκα ένα μαύρο σακάκι με παγέτες από τη γυναικεία συλλογή Louis Vuitton.

Κι όσο η φήμη του απογειώνεται, τόσο η σχέση του με τη μόδα εξελίσσεται, έχοντας αποκτήσει πλέον προσωπική σχέση με μεγάλους σχεδιαστές, όπως με τον πρόωρα χαμένο Virgil Abloh για τον οίκο Louis Vuitton αλλά και με τον Haider Ackermann και τη Stella McCartney, οι οποίοι χαίρονται να δημιουργούν custom-made ρούχα για τις πολυσυζητημένες εμφανίσεις του. Ο διάσημος ζεν πρεμιέ, που γνωρίσαμε στο Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου του Luca Guadagnino και θαυμάσαμε στο οσκαρικό Dune του Denis Villeneuve, δείχνει να μη φοβάται, αλλά, αντίθετα, να διασκεδάζει παίζοντας με το στυλ. Οι εκκεντρικές και αμφιλεγόμενες εμφανίσεις σε συνδυασμό με το γλυκό βλέμμα και το γοητευτικά αθώο μειδίαμά του ενσαρκώνουν ένα νέο ανδρικό πρότυπο.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος του. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Βρετανός τραγουδιστής και ηθοποιός Harry Styles εκφράζει το πάθος και την εμμονή του με τη μόδα με εξίσου ανατρεπτικές, non gender εμφανίσεις τόσο στη σκηνή όσο και στο κόκκινο χαλί, που δεν μπορούν παρά να μας θυμίσουν συναρπαστικές περσόνες, όπως ο Ziggy Stardust. Με το διάφανο πουκάμισο και τα βαμμένα νύχια στο Met Gala 2019, το μαργαριταρένιο κολιέ στα Brit Awards το 2020 αλλά και το μακρύ φόρεμα που φόρεσε στο εξώφυλλο της αμερικανικής Vogue την επόμενη χρονιά ή το ροζ μποά σε red carpet εμφάνιση το 2021, ο Harry Styles είναι το απόλυτο σύγχρονο male style icon.

Στον δρόμο που χάραξαν χρόνια πριν ο μεγάλος David Bowie αλλά και ο Elton John, ο Kurt Cobain και πολλοί άλλοι προκλητικοί μουσικοί performers, ο Harry Styles, πρώην frontman του boy band One Direction, δε διστάζει να επιδεικνύει τις ανδρόγυνες στυλιστικές προτιμήσεις του που έχουν απογειώσει τη σόλο καριέρα του. “Η δημιουργικότητα είναι σαν να βουτάς στα βαθιά. Όταν δεν πατώνεις και αρχίζεις λίγο να φοβάσαι, τότε είναι που δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό”. Με αυτά τα λόγια του David Bowie ο Harry Styles εξηγούσε την ανάγκη του να εκφράζει τις διαφορετικές πλευρές της προσωπικότητάς του στην πρώτη κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον Timothée Chalamet το 2018 στο i-D. Ναι, οι δύο χαρισματικοί καλλιτέχνες δεν άργησαν να συναντηθούν και να γίνουν φίλοι. “Θέλω να δείξω ότι μπορούμε να είμαστε ό,τι θέλουμε. Στον θαυμαστό νέο κόσμο όπου ζούμε δεν υπάρχει συγκεκριμένο μέγεθος τζιν ή ναρκωτικό ή συμπεριφορά ή πόζα που θα πρέπει να πάρεις για να σε χαρακτηρίσουν “αρσενικό”” απαντούσε ο Chalamet στην ίδια συνέντευξη.

Παιχνίδια του μάρκετινγκ

Η νέα γενιά που μεγάλωσε με το #MeToo δε δείχνει πρόθυμη να δεχτεί την ανισότητα των φύλων. “Το κίνημα δεν έθιξε μόνο τον τρόπο με τον οποίο οι άντρες κοιτάζουν τις γυναίκες, αλλά και το αντίστροφο, αλλάζοντας ριζικά τη σχέση μας στον κόσμο” λέει ο κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Raphaël Liogier. “Οι νέες γενιές δοκιμάζουν τα χαρακτηριστικά του ανδρισμού κι αυτή η ρευστότητα, όσο ασήμαντη κι αν φαίνεται, είναι ικανή να αλλάξει αντιλήψεις και οπτικές” καταλήγει. Η Gen Z περιμένει νέα πρότυπα και οι δύο καλλιτέχνες το γνωρίζουν καλά. Στην καινούρια ταινία My Policeman του Michael Grandage ο Harry Styles υποδύεται έναν αστυνομικό που ερωτεύεται έναν άντρα στη συντηρητική Αγγλία των ’50s.

Παρακινδυνευμένη επιλογή για τον γοητευτικό και ανερχόμενο ηθοποιό, ο οποίος, όπως άλλωστε και ο Chalamet, δεν έχει μιλήσει ποτέ ανοιχτά για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, αν και φωτογραφίζεται πάντα δίπλα σε γυναίκες. Κι αυτό έχει προβληματίσει την κοινότητα LGBTQIA+, που τον κατηγορεί για queerbaiting (είναι ο όρος που χρησιμοποιείται όταν κάποιος υιοθετεί τους κώδικες επικοινωνίας της queer κουλτούρας προκειμένου να προσελκύσει το κοινό των ομοφυλοφίλων).

Για μένα το θέμα είναι να είμαστε ανοιχτοί, να αποδεχόμαστε τους πάντες χωρίς ετικέτες και κουτάκια” είχε πει χαρακτηριστικά ο Styles σε συνέντευξή του στο περιοδικό Better Homes & Gardens τον περασμένο Απρίλιο. Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι δύο νεαροί σταρ αφουγκράζονται την εποχή τους και υπερβαίνουν τα όρια των φύλων σε σημείο που γίνονται mainstream icons και πρότυπα μιας γενιάς που με μεγάλη φυσικότητα επιβάλλει ένα νέο αφήγημα για τον ανδρισμό και τη ρευστότητα της ταυτότητας. Το ερώτημα είναι: Πρόκειται για κοινωνικό φαινόμενο ή για ακόμα μία φούσκα των social media; Ο χρόνος θα δείξει.

Διαβάστε ακόμη: