Ένα κωμικοτραγικό …καρουζέλ εξελίσσεται στην ΕΕ αναφορικά με την επιβολή πλαφόν στις ενεργειακές τιμές για όσο διαρκεί η κρίση.

Η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά, είχε συμπεριληφθεί και στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής τον Μάρτιο, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα η Κομισιόν να έχει προχωρήσει σε ενέργειες παρόλο που είχε δεσμευτεί πως θα παρουσιάσει προτάσεις έως τις 31 Μαΐου.

Τελικά η Κομισιόν αποφάσισε να περιμένει τη Σύνοδο Κορυφής.

Τί έκανε η Σύνοδος Κορυφής;

Πολύ απλά ανέθεσε στην Κομισιόν την λύση του θέματος!

Τώρα πάλι η Κομισιόν σε μία επίδειξη …κολοκυθιάς, θα αναζητήσει τρόπους για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής πλαφόν, δηλαδή προσωρινών ανωτάτων ορίων τιμών.

«Το είχαμε προβλέψει πως η ολοκληρωμένη παρέμβαση Κυριάκου Μητσοτάκη θα ήταν αρκετά μοναχική, θα ήταν φωνή ‘βοώντος εν τη ερήμω’. Το θέμα βέβαια συμπεριλαμβάνεται στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, γεγονός που από μόνο του είναι θετικό, ωστόσο αμφιβάλλω αν θα μετουσιωθεί σύντομα σε συγκεκριμένες αποφάσεις και την Ελλάδα αυτό είναι που τη νοιάζει πρωτίστως» μας λέει έμπειρος έλληνας των Βρυξελλών.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, η Κομισιόν τώρα θα δουλέψει πάνω σε 4 άξονες και θα εισηγηθεί αποφάσεις:

  • Σκοπιμότητα και χρόνος επιβολής πλαφόν.
  • Αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πηγών.
  • Δράσεις για την ασφάλεια εφοδιασμού και την προμήθεια καυσίμων.
  • Νέα εξωτερική ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ υπό τις παρούσες συνθήκες.

Επίσης ως παράλληλη δράση θα υλοποιήσει τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ταχεία απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, καθώς επίσης την απόφαση για κοινή πλατφόρμα αγοράς ενεργειακών προϊόντων στην οποία θα έχουν πρόσβαση και τα Δ.Βαλκάνια.

«Οι 27 δεν θα αποφασίσουν για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, παρά θα αναθέσουν στην Κομισιόν να μελετήσει το θέμα», όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι παριστάνοντας τον …Πόντιο Πιλάτο.

Η πλήρης επαναρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου και η τεκμηριωμένη ελληνική πρόταση επιβολής έκτακτων μέτρων με πλαφόν στις τιμές του TTF, υπογραμμίστηκε πάλι από τον έλληνα πρωθυπουργό.

Δεν βρήκε όμως ευήκοον ούς από τους υπόλοιπους των 27 πλην της Ισπανίας.

Οι βορειοευρωπαίοι έχουν πάθει εμμονή με το ισχύον Target Model αφού η κοινωνική πίεση που νιώθουν οι «Βόρειοι» για το ακριβό ρεύμα είναι σαφώς χαμηλότερη από εκείνη στο Νότο, όπου οι χρηματιστηριακές τιμές μετακυλίονται 100% στην κατανάλωση.

ΕΕ: Συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής

Εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο με …εξαιρέσεις!

Την επίτευξη συμφωνίας για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Όμως σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι εξαιρούνται προσωρινά από το εμπάργκο οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών.

Η εξαίρεση απαγόρευσης των εισαγωγών μέσω του αγωγού ‘Ντρούζμπα’, ο οποίος προμηθεύει Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, που εμπόδιζε για αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

“Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο” ανέφερε ο κ. Μισέλ.

Πρόσθεσε ότι “το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει κι άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση ακόμη 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία“.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών”, τονίζεται και στα συμπεράσματα των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι καλούν το Συμβούλιο να “οριστικοποιήσει τη συμφωνία” και “να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, θεμιτό ανταγωνισμό, αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και ίσους όρους ανταγωνισμού, επίσης, όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα”.

Σε περίπτωση “αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού“, διαβεβαιώνεται στα συμπεράσματα. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό”.

Η ΕΕ θα μειώσει κατά 90% τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία εντός του 2022

Χάρη στην εθελοντική δέσμευση της Γερμανίας και της Πολωνίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το εμπάργκο θα εξαλείψει “περίπου το 90%” των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου “μέχρι το τέλος του έτους”, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι για το υπόλοιπο 10%, το Συμβούλιο θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατό.

Εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η 6η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT τριών ρωσικών τραπεζών, ιδίως της Sberbank, την απαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών τριών ρωσικών κρατικών τηλεοπτικών σταθμών στην ΕΕ και κυρώσεις σε βάρος περίπου εξήντα προσώπων που ευθύνονται ιδίως για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η οριστική συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το 6ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε η ΕΕ να παράσχει στην Ουκρανία έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια. Δεν έχει γίνει γνωστό αν η βοήθεια θα περιλαμβάνει μόνο δάνεια ή και επιχορηγήσεις.

«Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης την επόμενη εβδομάδα», αρκέστηκε να δηλώσει η κυρία φον ντερ Λάιεν, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι σημαίνει για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου η κατάσχεση των ελληνικών πλοίων

Πλαφόν προτείνει και η Eurelectic

Την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου προκρίνει η Eurelectic ως την καλύτερη δυνατή απάντηση στην μαινόμενη ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Eurelectric, Kristian Ruby και την εισήγηση του ενεργειακού λόμπυ προς την Κομισιόν εδώ και δύο μήνες. Να σημειωθεί ότι η Eurelectric εκπροσωπεί όλα τα utilities της Ευρώπης στον κλάδο της Ενέργειας.

Το πλαφόν στις τιμές αερίου συνιστά ένα μέτρο που «θα επιφέρει τον λιγότερο πόνο», θα διατηρήσει τις τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές σε βιώσιμα επίπεδα και θα εξασφαλίσει προστασία για τους καταναλωτές, αναφέρει σχετικά ο κος Ruby.

«Αντιμετώπιση της βασικής αιτίας για την αύξηση των τιμών εξετάζοντας πως καλύτερα θα τεθεί ένα πλαφόν στις τιμές αερίου το οποίο πραγματικά θα προστατεύσει τους καταναλωτές», αναφέρει συγκεκριμένα, η επιστολή της Eurelectric προς την Κομισιόν.

Σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής στην Κομισιόν, έπειτα από έντονες συζητήσεις και διαβουλεύσεις, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, τα προτεινόμενα μέτρα της Eurelectic κινούνται σε 3 βασικούς άξονες:

  • Προτεραιότητα για ταχύτερο εξηλεκτρισμό προς επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης και ενεργειακής ανεξαρτησίας.
  • Διασφάλιση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και ενίσχυση των αγορών ιδιαίτερα τώρα με την δεδομένη κρίση
  • Λήψη των αναγκαίων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την προστασία των καταναλωτών.

Εξηγώντας το «πνεύμα» των μέτρων που προτείνει η Eurelectic στην Κομισιόν, ο Πρόεδρος της Ένωσης Jean Bernard Levy, σε επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο εξηλεκτρισμός συνιστά την λύση για τους στόχους απανθρακοποίησης της ΕΕ και για την ενεργειακή της κυριαρχία.

Ο κ. Levy καλεί το Συμβούλιο να ιεραρχήσει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για την ελάφρυνση των καταναλωτών είτε με την παροχή άμεσης οικονομικής στήριξης σε ευάλωτους καταναλωτές είτε με την μείωση των φόρων και χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Επιπρόσθετα, προτρέπει το Συμβούλιο να απέχει από ad-hoc παρεμβάσεις που ενδέχεται να στρεβλώσουν την δομή και λειτουργία της αγοράς.

Συγκεκριμένα «φωτογραφίζει» παρεμβάσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις σε έργα πράσινης ενέργειας και θα επιβραδύνουν εν τέλει την ικανότητα της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Οι όποιες παρεμβάσεις, πρόσθεσε, θα πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπίσουν τη βασική αιτία της τρέχουσας αύξησης τις τιμές ενέργειας. Τα εν λόγω έκτακτα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα και συντονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενο κατακερματισμού της αγοράς.

Τέλος, υπογραμμίζει πως τέτοιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσωρινές, τεχνολογικά ουδέτερες και μη αναδρομικές.