Ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε αρχικά πως «σε γενικότερο πλαίσιο, οι χώρες με υψηλό χρέος, όπως και η Ελλάδα, οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικές στη μείωσή του αλλά και τον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων δαπανών.

Αυτή είναι μία αρχή, που πρέπει να υιοθετηθεί όχι μονάχα από την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες», ενώ υπογράμμισε πως την επόμενη εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας η επιτροπή θα παρουσιάσει τις οικονομικές της συστάσεις προς τα κράτη – μέλη, θα ληφθεί υπόψη για τη χώρα μας και η συμμόρφωση για τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2%.

Κάνοντας λόγο για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ο κ. Τζεντιλόνι σημείωσε ότι «θα οριστικοποιηθούν ορισμένα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον κανονισμό, μέσα από το σχέδιο RePowerEU. Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να παρουσιασθεί σε δύο ημέρες, ενώ στα τέλη Ιουνίου θα καθορισθεί η τελική κατανομή του 30% των επιχορηγήσεων».

«Ύστερα από αυτήν την αναδιανομή, πρόκειται να προκύψουν αρκετές προτάσεις για την προσαρμογή των σχεδίων RRF, ιδιαίτερα από εκείνα που έχουν σημαντικά λιγότερες επιχορηγήσεις», προσέθεσε ο Ιταλός επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια του RRF, ο Πάολο Τζεντιλόνι διευκρίνισε πως «περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια δεν έχουν ζητηθεί από τα κράτη – μέλη, ωστόσο οι Ισπανία και Πολωνία είναι πρόθυμες να υποβάλλουν αίτημα».

Η Ισπανία θα ζητήσει πακέτο ενίσχυσης ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ, ενώ η πρόταση της Πολωνίας θα ακολουθήσει με 25 δισ. ευρώ.

Τέλος, υπενθύμισε ότι τα κράτη – μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτημα έως τον Αύγουστο του 2023.