Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής βρέθηκε ο πρόεδρος της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, λόγω των αντιρρήσεών του για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που λαμβάνει χώρα σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες έχει ένα πρόσωπο-κλειδί και δεν είναι άλλο από τον πρόεδρο της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν να έχουν θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τον Ούγγρο πρόεδρο, λόγω των ενστάσεων που έχει προβάλει ως προς την επιβολή ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, οι οποίες έχουν καθυστερήσει ήδη αρκετές εβδομάδες μια συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το Associated Press, μάλιστα, ο Μακρόν φαίνεται να «πρεσάρει» τον Όρμπαν, με αυστηρό βλέμμα και χειρονομίες που δείχνουν ότι προσπαθεί να οδηγήσει τον συνομιλητή του προς τον «σωστό δρόμο».

Αντίστοιχες παραινέσεις του απευθύνουν και άλλοι ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός του Βελγίου, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Ορμπάν: «Δεν υπάρχει προς το παρόν αποδεκτή συμβιβαστική λύση για το πετρέλαιο»

Από την πλευρά του ο Βίκτορ Όρμπαν προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση δήλωσε ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του. «Δεν υπάρχει καμία συμβιβαστική λύση προς το παρόν» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι η Ουγγαρία χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο διά της θαλάσσιας οδού εάν σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Ντρουζμπά.

«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε” πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. “Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: «Είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή αερίου»

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής επεσήμανε πως «το πρώτο θέμα που θα μας απασχολήσει στο έκτακτο συμβούλιο κορυφής που ξεκινά σε λίγο θα είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαΐκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε τελικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα».