Την εγκατάσταση «Time Travels the World» παρουσίασε στο Watches & Wonders 2022 στη Γενεύη ο Ηermès. Εμπνευσμένη από το νέο Arceau Le Temps Voyageur του οίκου ειδών πολυτελείας ρολόι, η εγκατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Καναδή καλλιτέχνιδα Sabrina Ratté, προσκαλεί τους επισκέπτες να ταξιδέψουν στο χρονικό σύμπαν του Ηermès, να το ανακαλύψουν και να το βιώσουν.

«Για εμένα είναι σημαντικό να έχουμε ένα ρολόι που αφηγείται μια ιστορία, κατά συνέπεια με το Arceau Le Temps Voyageur θελήσαμε να φέρουμε μαζί δύο από τους πυλώνες του Ηermès: ταξίδι και άλογα» είπε, μιλώντας στο Designboom, ο Philippe Delhotal, διευθυντής δημιουργικού στον Hermès Horloger. «Ξεκινήσαμε με την ιδέα ενός δορυφόρου που ταξιδεύει γύρω από το ρολόι. Αλλά η κρεασιόν δεν ήταν ολοκληρωμένη επειδή μιλάς για ταξίδι, τον περισσότερο χρόνο σ’ όλον τον κόσμο γι’ αυτό μιλάμε. Στον Hermès μας αρέσει να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά και ήμασταν τυχεροί που ανακαλύψαμε έναν χάρτη που, το 2016, είχε σχεδιάσει για τον Hermès ο Jérôme Colliard (σ.σ. για το μεταξένιο φουλάρι “Planisphère d’un Monde Équestre”) και σκεφτήκαμε “αυτό ακριβώς είναι που χρειαζόμαστε”. Ήταν ευφάνταστο, παρουσίαζε ένα όνειρο και είχε να κάνει με ιππασία».

Η απόφαση να δουλέψουν με τη Sabrina Ratté ήταν πολύ ξεκάθαρη για τον οίκο. «Η δουλειά μου υπάρχει στον ίδιο βαθμό στο ψηφιακό σύμπαν και στο φυσικό» δήλωσε στο Designboom η Καναδή καλλιτέχνης. «Για εμένα, η ψηφιακή τέχνη είναι αυτό το μέσο που παραπέμπει τόσο πολύ στο Tentacular (σ.σ. του παιχνιδιού εικονικής πραγματικότητας στο οποίο ένα γιγαντιαίο θηρίο με πολλά πλοκάμια και καλή καρδιά προσπαθεί να βρει τη θέση του στον κόσμο), το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί με πολλούς τρόπους, άρα βλέπω τόσες πολλές δυνατότητες σ’ αυτό. Όταν ήρθε σε επαφή μαζί μου πέρυσι ο Hermès, μου έδειξαν το ρολόι και εξήγησαν την ιδέα, και συγκεκριμενοποίησα την έμπνευσή μου γύρω απ’ αυτήν».

«Η ιδέα του ταξιδιού στον χρόνο είναι εγγενής στο ρολόι, και η Google Maps με βοήθησε να επεκταθώ σε αυτό μιας και μπορείτε να νιώσετε ότι την ίδια στιγμή βρίσκεστε παντού. Θέλησα να δημιουργήσω αναγνωρίσιμους τόπους, χώρους που δίνουν την αίσθηση του οικείου αλλά ταυτόχρονα είναι ονειρικοί και ουτοπικοί» εξήγησε η Ratté. Σε 12 βιτρίνες γύρω από το περίπτερο, παρουσιάζονται τα νέα ρολόγια του Hermès μέσα σε ένα διαδραστικό ταξίδι που δημιούργησε η καλλιτέχνις (https://www.youtube.com/watch?v=ZD_xZYCcFJ8&t=4s). «Θέλω, από τη στιγμή που βιώσουν την εγκατάσταση, να ταξιδέψουν οι επισκέπτες, να έχουν τη συναίσθηση ότι ο χρόνος τον οποίο βιώνουν είναι σε διαφορετική διάσταση, σε διαφορετικό ρυθμό. Θέλω να νιώσουν, από τη στιγμή που βυθιστούν, σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος ή ότι επιβραδύνεται, ώστε να έχουν μια διαφορετική αίσθηση του χρόνου… Ο χρόνος είναι πολύ υποκειμενικός, άρα αυτό είναι μέρος της πρόθεσής μου»