Τα συλλεκτικά κρασιά αποδείχθηκαν η καλύτερη από τις επενδύσεις σε είδη πολυτελείας τον τελευταίο χρόνο, καθώς κατάφεραν να παραγκωνίσουν τόσο τα σπάνια ουίσκι όσο και τις συλλεκτικές τσάντες Hermés από την κορυφή της αγοράς.

Σύμφωνα με τον Luxury Investment Index της Knight Frank, τα επενδυτικής κατηγορίας κρασιά ανατιμήθηκαν κατά 13% τους τελευταίους 12 μήνες (έως τον Ιούνιο του 2021). Όποιος επενδύει σε συλλεκτικά κρασιά τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει επιτύχει αποδόσεις 119%.

«Τα κρασιά πηγαίνουν πραγματικά καλά, η αγορά δεν έχει τρελαθεί, αλλά αναπτύσσεται όμορφα. Δεν υπάρχουν σημάδια υπερβολής», λέει ο Νικ Μάρτιν της Wine Owners, ο οποίος συγκεντρώνει τα στοιχεία για τον δείκτη The Knight Frank Fine Wine Icons Index. «Μία αγορά που πηγαίνει καλά φέτος είναι τα Bordeaux. Αντίθετα, τα Burgundy κρασιά παίρνουν μία ανάσα».

tsantes-hermes-akriva-rologia-kai-syllektika-aytokinita-poia-ependysi-dinei-tis-kalyteres-apodoseis0

Καλές αποδόσεις δίνει και η αγορά των κλασικών αυτοκινήτων, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4% τον τελευταίο χρόνο και κατά 180% την τελευταία δεκαετία.

Μαζί με τα κρασιά και τα αυτοκίνητα, το top3 των επενδύσεων πολυτελείας για φέτος συμπληρώνουν τα ακριβά ρολόγια, τα οποία εμφάνισαν αύξηση 5% στις τιμές τους. Την τελευταία δεκαετία, η αγορά αυτή έχει δώσει αποδόσεις 87%.

Στην αγορά της τέχνης, η πανδημία έφερε σκαμπανεβάσματα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης που παρακολουθεί την αξία των έργων των 10.000 κορυφαίων καλλιτεχνών του κόσμου σε δημοπρασίες, σημείωσε πτώση ή παρέμεινε στάσιμος για 11 συνεχόμενους μήνες, αφότου κορύφωσε τον Απρίλιο του 2020. Συνολικά, σημείωσε πτώση 13%.

tsantes-hermes-akriva-rologia-kai-syllektika-aytokinita-poia-ependysi-dinei-tis-kalyteres-apodoseis1
«In this Case» (Christie’s). 

Όμως, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2021, η αγορά ανέκτησε μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 10%. Μόνο τον Μάιο δημοπρατήθηκαν έργα τέχνης 2,9 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, ένα από τα πιο ακριβά κομμάτια που πουλήθηκαν ήταν το «In this Case» του Jean-Michel Basquiat, το οποίο άλλαξε χέρια στα 93 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη.

tsantes-hermes-akriva-rologia-kai-syllektika-aytokinita-poia-ependysi-dinei-tis-kalyteres-apodoseis2
«Girl with Ice Cream on Palette» (Bonhams). 

Και ενώ η street art βρίσκεται σε άνοδο (ο Banksy δίνει τον ρυθμό, με το «Girl with Ice Cream on Palette» να πωλείται αντί 1,1 εκατ. στερλινών από τον οίκο Bonhams τον Μάρτιο), το 2021 πιθανότατα θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που έφερε την έκρηξη της crypto τέχνης. Ψηφιακά έργα τέχνης, που αποτυπώνονται στο blockchain ως NFTs (non-fungible  tokens) βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο αφότου το «Everydays: The First 5000 Days» του γραφίστα Beeple πουλήθηκε αντί 69 εκατ. δολαρίων τον Μάρτιο.

tsantes-hermes-akriva-rologia-kai-syllektika-aytokinita-poia-ependysi-dinei-tis-kalyteres-apodoseis3
«Everydays: The First 5000 Days» (Christie’s).