Σε σημερινή (16/01) τηλεφωνική επικοινωνία, οι Πρόεδροι των Ρωσίας και Τουρκίας μίλησαν για την ανταλλαγή αιχμαλώτων που τραυματίσθηκαν στην Ουκρανία, τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία και την εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Η ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, συνεχίσθηκε. Ακόμη, τέθηκε το ζήτημα της ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, μεταξύ των επιτρόπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα των δύο χωρών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέστησε την προσοχή στην καταστροφική γραμμή του καθεστώτος του Κιέβου, η οποία βασίζεται στην εντατικοποίηση των εχθροπραξιών με την υποστήριξη των δυτικών χορηγών, αυξάνοντας τον όγκο των μεταφερόμενων όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού», επισημάνθηκε από το Κρεμλίνο.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και τρόποι απεμπλοκής των εξαγωγών λιπασμάτων και τροφίμων από τη Ρωσία, ενώ, η συζήτηση αφορούσε επίσης τα ενεργειακά ζητήματα και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

«Μεταξύ των προτεραιοτήτων, είναι η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου και η δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία», τονίσθηκε στην ενημέρωση του Κρεμλίνου.

Διαβάστε ακόμη: