Οι εν εξελίξει συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων των Συρίας και Τουρκίας, που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ρωσίας, θα πρέπει να έχουν ως στόχο «το τέλος της κατοχής» από την Τουρκία συριακών εδαφών ώστε «να είναι καρποφόρες», τόνισε ο Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με σημερινή (12/01) ανακοίνωση της συριακής προεδρίας.

Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο του Άσαντ, ο οποίος δέχθηκε τον Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ειδικό απεσταλμένο του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία, με αντικείμενο τις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ Τούρκων και Σύρων αξιωματούχων, που έλαβαν χώρα έπειτα από ένδεκα χρόνια.

Μία τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στη Μόσχα μεταξύ των Υπουργών Άμυνας Τουρκίας, Συρίας και Ρωσίας, η πρώτη ύστερα από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, το 2011.

Ο Πρόεδρος της Συρίας κρίνει ότι «αυτές οι (τριμερείς) συναντήσεις, με σκοπό να είναι καρποφόρες, πρέπει να βασίζονται σε προηγούμενο συντονισμό και σχεδιασμό μεταξύ Συρίας και Ρωσίας» και να έχουν στόχο «τον τερματισμό της (τουρκικής) κατοχής (στη Συρία) και της υποστήριξης στην τρομοκρατία».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται στη Ρουάντα, ανέφερε ότι μία συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό, ίσως στις αρχές Φεβρουαρίου».

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι θα μπορούσε να συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του, με τον οποίο είχε καλές σχέσεις πριν από το 2011. Γείτονας της Συρίας, η Τουρκία είναι για περισσότερο από μία δεκαετία η σημαντικότερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη υποστήριξης της συριακής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων ισλαμιστικών ομάδων, τις οποίες η Δαμασκός χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες».

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει τρεις επιθέσεις στο συριακό έδαφος από το 2016 κατά των κουρδικών δυνάμεων στο βορρά, οι οποίες τής επέτρεψαν να θέσει υπό έλεγχο μία συνοριακή λωρίδα, μία «κατοχή», όπως καταγγέλλει η Δαμασκός.

Διαβάστε ακόμη: