Εκατοντάδες Σύροι αντικαθεστωτικοί διαδήλωσαν σήμερα (30/12) στη βόρεια Συρία, διαμαρτυρόμενοι για την ενδεχόμενη προσέγγιση της Δαμασκού με την Άγκυρα, δύο 24άωρα μετά την τριμερή συνάντηση των Υπουργών Άμυνας των Συρίας, Τουρκίας και Ρωσίας, στη Μόσχα.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας από το 2011, όταν «ξέσπασε» ο εμφύλιος πόλεμος, στον οποίο η Άγκυρα τάχθηκε υπέρ των Σύρων ανταρτών.

«Η επανάσταση είναι ιδέα, δε μπορείτε να τη σκοτώσετε», έγραφαν τα πλακάτ –στα αραβικά, τα ρωσικά και τα τουρκικά– που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι στην πόλη Αλ Μπαμπ, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP. Αυτή η πόλη, στο βόρειο Χαλέπι, ελέγχεται από αντιπολιτευόμενες συριακές ομάδες που στηρίζονται από την Τουρκία.

«Δε μπορούμε, δε θέλουμε να συμφιλιωθούμε» με τη συριακή κυβέρνηση, ανέφερε ο 54άχρονος Σόμπχι Χαμπίγιεχ, χαρακτηρίζοντας ως «εγκληματία» τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. «Μην ταχθείτε με τον Άσαντ, εναντίον μας», προσέθεσε απευθυνόμενος στην Τουρκία, αυτός ο άνδρας που εκτοπίσθηκε από τα προάστια της Δαμασκού, λόγω του πολέμου.

Προχθές (28/12), οι Υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εκείνων συζήτησαν «τρόπους για την επίλυση της συριακής κρίσης» και τις «κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών οργανώσεων», σύμφωνα με τη Ρωσία.

«Η συριακή κρίση, το προσφυγικό και οι κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία» βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης. Παρόμοια ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Στην τριμερή συνάντηση μετείχαν οι Υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού· της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ και της Συρίας, Αλί Μαχμούντ Αμπάς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των τριών χωρών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» και συμφωνήθηκε να συνεχισθούν οι επαφές, «προκειμένου να διασφαλισθεί και να διατηρηθεί η σταθερότητα στη Συρία και την περιοχή στο σύνολό της», ανέφερε το πρακτορείο Anadolu”.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απειλήσει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα «εξαπολύσει» χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους αντάρτες που ελέγχουν μέρος αυτής της περιοχής. Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ακάρ τόνισε ότι η Άγκυρα ήταν σε επαφή με τη Μόσχα με σκοπό «το άνοιγμα του συριακού εναέριου χώρου» για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος άρχισε με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για να μετατραπεί σε μία περίπλοκη σύγκρουση με την εμπλοκή πολλών χωρών του εξωτερικού, οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις της Άγκυρας – Δαμασκού. Η Τουρκία, σφοδρός πολέμιος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ από την αρχή του πολέμου, στήριξε ομάδες Σύρων ανταρτών και δέχτηκε στο τουρκικό έδαφος περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία, στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας βρίσκονται στο συριακό έδαφος, νοτίως των συνόρων των δύο κρατών, άλλαξε πρόσφατα στάση απέναντι στη Δαμασκό. Ο Ταγίπ Ερντογάν, που έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές ως «δολοφόνο» τον Άσαντ, δεν απέκλεισε τον περασμένο μήνα μία συνάντηση μαζί του.

Διαβάστε ακόμη: