Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, είχε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Σάββατο. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών, ενώ ο Ερντογάν έθεσε στον συνομιλητή του θέμα της προμήθειας της Τουρκίας με το σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς SAMP-T.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με την δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού στην Τουρκία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όπως γίνεται γνωστό από σχετική ενημέρωση.

Ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν πως το κέντρο αυτό μπορεί να στηθεί στην Κωνσταντινούπολη και θα απαρτίζεται από Τούρκους, Ρώσους, Ουκρανούς αξιωματούχους, αλλά και αντιπροσώπους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η άμεση έναρξη εργασιών προς αυτή την κατεύθυνση, θα παρέχει μεγάλη ανακούφιση στο πλαίσιο της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς.

Σημειώνεται πως προ ημερών, έβαλε χώρα συνάντηση αντιπροσωπειών των τεσσάρων πλευρών, με Άγκυρα και Κίεβο να επιβεβαιώνουν πως υπήρξαν εξελίξεις όσον αφορά στο ζήτημα της εξαγωγής των σιτηρών.

Το αίτημα για το σύστημα αεράμυνας

Ακόμα, κατά τη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Ερντογάν έθεσε ζήτημα προμήθειας του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP-T, σημειώνοντας πως θα εξασφαλίσει «τη μέγιστη δυνατή συνεργασία στο πλαίσιο της αρχής της πλήρους διαφάνειας».

Κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, με το κύριο θέμα να είναι «το αμυντικό σύστημα Eurosam SAMP-T», όπως είχε ενημερώσει τότε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ιταλία είναι πρόθυμες να υπογράψουν συμφωνία το συντομότερο δυνατό για το έργο το σύστημα.