Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίσθηκε σε εκδήλωση με αφορμή την επέτειο από την απόπειρα του πραξικοπήματος τη 15η Ιουλίου το 2016 και πόζαρε δίπλα στον ακροδεξιό κυβερνητικό του εταίρο, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δημοσιεύοντας και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προκάλεσε αίσθηση, φορώντας το συγκεκριμένο ζευγάρι γυαλιών, καθώς το κόστος του «αγγίζει» τις 55 χιλιάδες τουρκικές λίρες, ποσό που ξεπερνά τα 3.100€.

Κατήφορος δίχως… τέλος για την τουρκική λίρα, σε «ασφυξία» η οικονομία της γείτονος

Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας οδεύει ολοταχώς προς το ιστορικό χαμηλό του περασμένου Δεκεμβρίου. Ο ασταμάτητος κατήφορος της τουρκικής λίρας προκαλεί κλυδωνισμούς στην οικονομία της Τουρκίας, η οποία βασίζεται σε υπερθετικό βαθμό στις εισαγωγές.

Πριν από την ημερολογιακή αλλαγή του έτους, η ισοτιμία έφθανε στις 18 τουρκικές λίρες ανά ευρώ.

Η δραματική υποτίμηση του νομίσματος συνδυάζεται με τον «καλπάζοντα» πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών τον Μάιο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ότι θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει «εκτιναχθεί» στο 73%.

Ταυτόχρονα, στις 12/06 η τιμή της βενζίνης είχε αυξηθεί κατά 2.18 λίρες (0.12 ευρώ) στις 28.5 λίρες (1.58 ευρώ) το λίτρο ανά μέσο όρο, αντικατοπτρίζοντας αύξηση της τάξεως του 268% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στα… τάρταρα η τιμή της τουρκικής λίρας, κλιμακώνονται οι πιέσεις στο νόμισμα

Την 24η Μαΐου, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας «διολίσθησε» σε ιστορικό χαμηλό πέντε ετών. Η συρρίκνωση των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας και η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική κατέστησαν ευάλωτο το εθνικό νόμισμα της γείτονος χώρας.

Η λίρα εκτέθηκε στη γεωπολιτική ένταση που περιβάλλει την Τουρκία.

Στις 23/05, ο Τούρκος Πρόεδρος «εξαπέλυσε» μύδρους κατά του ΠρωθυπουργούΚυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι επιχείρησε να μπλοκάρει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F–16 στην Άγκυρα.

Η Τράπεζα «απάντησε» στις διακυμάνσεις με παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και τη δημιουργία κρατικά ελεγχόμενων λογαριασμών, ώστε να προστατεύσει τους επενδυτές από την αδυναμία της λίρας.

Παρά την αναστάτωση και παρότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών, τα επιτόκια παρέμειναν σταθερά.

Ευρισκόμενη ήδη στη λίστα των νομισμάτων με τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες οικονομίες, η λίρα σήμερα βρίσκεται καθ’ οδόν ενός ακόμη αρνητικού ρεκόρ, με τη μεγαλύτερη «διολίσθηση» έναντι του δολαρίου.

Το νόμισμα κατέγραψε απώλειες έως και 1.5% έναντι του δολαρίου, «αγγίζοντας» το χαμηλότερο επίπεδο πέντε μηνών.

Επίσης, δε φαίνεται να υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάκαμψης στον ορίζοντα, ιδίως εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους στην Τουρκία.