Με ένα νέο χρώμα στην οδική σήμανση έρχονται αντιμέτωποι οι οδηγοί στους δρόμους της Γαλλίας όπου πραγματοποίησε την άτυπη πρεμιέρα του το πράσινο όριο ταχύτητας.

Αντί, λοιπόν, του παραδοσιακού κόκκινου περιγράμματος που διαθέτουν τα τυπικά όρια ταχύτητας, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πράσινο, το οποίο δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε αν το συναντήσουμε στον δρόμο μας.

Η απάντηση δίνεται από τους εμπνευστές της χρήσης του πράσινου χρώματος στις κυκλικές πινακίδες των ορίων ταχύτητας και είναι απολύτως καθησυχαστική.

Κι αυτό γιατί το πράσινο χρώμα στα όρια ταχύτητας δηλώνει το ακριβώς αντίθετο από την υποχρεωτικότητα που συμβολίζει το κόκκινο στα σήματα που γνωρίζουμε όλοι μας, ακόμα κι αν πολλές φορές δεν υπακούμε σε αυτά.

Τα νέα, πράσινα όρια ταχύτητας αποτελούν επί της ουσίας μια σύσταση για τη μέγιστη ταχύτητα που πρέπει να αναπτύξουμε ώστε να διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια και των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου.

Η παραβίαση του πράσινου ορίου ταχύτητας δεν επιφέρει κάποιο χρηματικό πρόστιμο ή κάποια άλλη ποινή, γεγονός που καθιστά τις συγκεκριμένες πινακίδες καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα.

Τα πράσινα όρια ταχύτητας έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στους δρόμους της Γαλλίας, ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από πιθανόν να βρουν πρόσφορο έδαφος σε χώρες όπως η Ισπανία.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα τάση, η οποία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την οδική σήμανση και ειδικότερα τα όρια ταχύτητας με συμβουλευτικό ή μη χαρακτήρα.

Διαβάστε ακόμη: