«Πριν από μία εβδομάδα ενημερωθήκαμε για την κατάσταση στην περιοχή και τότε μας ανακοινώθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, σχολιάζοντας τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, τα οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε, η μόνη ενημέρωση για την κατάσταση που είχαν οι τοπικές αρχές ήταν η εικόνα που είχαν αποκομίσει από τα σχολικά τμήματα που έκλειναν λόγω των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη είχε σταλεί υπόμνημα στους αρμόδιους φορείς και στον ΕΟΔΥ, στο οποίο ανέφεραν τους κινδύνους για την περιοχή. Όπως δήλωσε ο κ. Κοσμόπουλος, την επόμενη ημέρα έστειλαν ένα κλιμάκιο και έκανε τεστ σε κατοίκους μόνο στην Ελευσίνα και μετά δεν έγιναν αλλά τεστ.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, αναστολή λειτουργίας όλων των καταστημάτων, λαϊκών, εκκλησιών και μαζικών τεστ στους πληθυσμούς, με παράλληλη διαλογή των ασθενών που δεν χρήζουν νοσηλείας στα νοσοκομεία και μεταφορά τους σε ειδικές μονάδες φροντίδας.

Οι εξαιρέσεις στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς αφορούν την κυκλοφορία των εργαζομένων μετά τις 6, με ειδική βεβαίωση από τους εργοδότες τους, καθώς και τη διεξαγωγή κηδειών, έως 10 άτομα, ενώ οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα γίνονται μόνο με τους ιερείς.

Η μετακίνηση των εργαζομένων, οι ελλιπείς έλεγχοι στους χώρους εργασίας, εργοστάσια, βιομηχανίες κτλ. καθώς και ο μεγάλος συνωστισμός σε κοινωνικές εκδηλώσεις των Ρομά, εκτιμάται ότι οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.