Να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για τρίτη συνεχόμενη φορά αναμένεται από τη Fed, αλλά και να σηματοδοτήσει ότι η στροφή προς τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν θα έρθει σύντομα,ούτε θα είναι απότομη, δεδομένης της ανώμαλης πορείας του πληθωρισμού προς τα κάτω.

Σύμφωνα με το Reuters, στις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις που πρόκειται να δημοσιευθούν στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης, οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ είναι ακόμη πιθανό να προβλέψουν τουλάχιστον δύο μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, καθώς προσπαθούν να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ μιας πολιτικής που είναι αρκετά περιοριστική ώστε να επιβραδύνει τις δαπάνες και τις προσλήψεις, αλλά όχι τόσο αυστηρή ώστε να τις οδηγήσει σε κατρακύλα.

Το επιτόκιο πολιτικής της Federal Reserve βρίσκεται σήμερα στο εύρος 5,25%-5,50%.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, ωστόσο, αναμένεται σε συνέντευξη Τύπου να τονίσει ότι οι όποιες μειώσεις στο κόστος δανεισμού εξαρτώνται από την περαιτέρω βελτίωση του πληθωρισμού, ο οποίος παρά τη ραγδαία υποχώρησή του φέτος εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τον στόχο της Fed για 2%.

Λεπτή ισορροπία

“Ο Πάουελ θα πρέπει να ακροβατήσει σε μια λεπτή γραμμή αναγνωρίζοντας το έδαφος που έχει κερδηθεί προς την ομαλοποίηση της οικονομίας, ενώ θα πρέπει να αποκρούσει την ιδέα των πρόωρων μειώσεων των επιτοκίων” και μάλιστα να προειδοποιήσει ότι η Fed θα μπορούσε ακόμη να αυξήσει τα επιτόκια ξανά, αν χρειαστεί, έγραψαν οι αναλυτές της TD Securities καθώς η συνεδρίαση της Fed ξεκίνησε την Τρίτη.

Και, πράγματι, η οικονομία έχει εξομαλυνθεί πολύ. Ο πληθωρισμός με βάση το προτιμώμενο μέτρο της Fed, τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, μειώθηκε στο 3% στην τελευταία μέτρηση, από πάνω από 7% στην κορύφωσή του το καλοκαίρι του 2022.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο μειώθηκε στο 3,7%, μόλις και μετά βίας πάνω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο τον Μάρτιο του 2022.

Διαβάστε ακόμη: