Οι τιμές σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν τον Νοέμβριο, αλλά ευθυγραμμίστηκαν κυρίως με τις προσδοκίες, μειώνοντας περαιτέρω την πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένας μετρητής πληθωρισμού που παρακολουθείται προσεκτικά, αυξήθηκε κατά 0,1% τον Νοέμβριο και σημείωσε άνοδο 3,1% από πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα από τον Dow Jones  εκτιμούσαν ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,1%.

Ενώ ο μηνιαίος ρυθμός έδειξε ανάκαμψη από την σταθερή ένδειξη του ΔΤΚ τον Οκτώβριο, ο ετήσιος ρυθμός παρουσίασε νέα πτώση αφού έφτασε στο 3,2% έναν μήνα νωρίτερα.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση και 4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Και οι δύο αριθμοί ήταν σύμφωνοι με τις εκτιμήσεις και ελάχιστα άλλαξαν από τον Οκτώβριο.

Τα νούμερα του Νοεμβρίου εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, αν και δείχνουν συνεχή πρόοδο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εστιάζουν περισσότερο στον πυρήνα του πληθωρισμού ως σήμα για μακροπρόθεσμες τάσεις.

Η μείωση κατά 2,3% στις τιμές της ενέργειας συνέβαλε στον έλεγχο του πληθωρισμού, καθώς η βενζίνη μειώθηκε κατά 6% και το μαζούτ έπεσε κατά 2,7%.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενισχυμένες από το άλμα κατά 0,4% στα τρόφιμα εκτός σπιτιού.

Σε ετήσια βάση, τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ η ενέργεια μειώθηκε κατά 5,4%.

Διαβάστε ακόμη: