Άγονο κήρυξε η PQH, τον διαγωνισμό πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, “Αριάδνη” (μεικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ) αφενός γιατί οι δεσμευτικές προσφορές κινήθηκαν στο χαμηλό σημείο του εύρους του ορίου εύλογης και δίκαιης αποτίμησης (720 εκατ. ευρώ) και αφετέρου διότι συμπεριλήφθηκαν όροι και αιρέσεις που καθιστούσαν τις προσφορές, μη δεσμευτικές.
Σε ενημέρωση δημοσιογράφων, από στελέχη PQH ανέφερε πως το διοικητικό συμβούλιο της PQH, ύστερα από τις δεσμευτικές προσφορές της κοινοπραξίας Fortress – Bain – Davidsson Kempner (διαχειριστές Do value – Cepal) και του Ellington (διαχειριστής Intrum), τις έκρινε απαράδεκτες και κήρυξε τον διαγωνισμό άγονο, ενώ το πακέτο δανείων επιστρέφει στον μηχανισμό της PQH, έχοντας την ευχέρεια των επιλογών που διαθέτει ένας διαχειριστής, δηλαδή πωλήσεις, αναγκαστικές εκτελέσεις, διαχωρισμό κτλ.
Πώς, όμως, και η σύγχρονη “Αριάδνη” “εγκαταλείφθηκε” στην διαχείριση της PQH;
Όπως επισήμανε αρχικά στέλεχος της PQH, η διαδικασία πώλησης των δανείων ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021, και συνεχίστηκε άψογα για οκτώ μήνες σύμφωνα με τον κανονισμό εκποιήσεων.
Σημειώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές και ο σύμβουλος πώλησης, η Morgan Stanley έστειλε επιστολές σ όλους τους επενδυτές κόκκινων δανείων παγκοσμίως (30 περίπου επενδυτές) και κατόπιν 13 εξ αυτών υπέβαλαν δικαιολογητικά για να λάβουν πληροφορίες από το VDR.
Στην πρώτη φάση, υποβλήθηκαν 4 μη δεσμευτικές προσφορές από 7 επενδυτές.
Κατά την PQH, προφανώς από περασμένο Φεβρουάριο ( εισβολή Ρωσίας σε Ουκρανία) επικρατούν εξελίξεις σε γεωπολιτικό – οικονομικό επίπεδο αλλά και άλλες συνθήκες στην πραγματική οικονομία.
Οι επενδυτές ενημέρωσαν ότι, λόγω των συνθηκών δεν μπορούν να διαχειριστούν τον αυξημένο κίνδυνο, την αύξηση του κόστους δανεισμού κλπ.
Και η PQH, από την πλευρά της, επέδειξε ευελιξία και ανταποκρίθηκε δίδοντας πολλαπλές παρατάσεις ενώ απάντησε και στις περίπου 300 ερωτήσεις των επενδυτών.
Σε ερώτηση, για το πόσο χαμηλότερα κινήθηκε το τίμημα από το όριο των 730 εκατ. ευρώ, η πλευρά της PQH ανέφερε ότι, οι προσφορές τελικώς “υπολειπόταν στο οικονομικό σκέλος και προσέγγιζαν την διαδικασία με διαφορετικό τρόπο”.
Σχετικά με το αν επιβεβαιωθούν κάποιες εκτιμήσεις διαχειριστών ότι, ο διαγωνισμός θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα αν βγει στην αγορά, στέλεχος της PQH εκτίμησε ότι, αυτά αποτελούν εικασίες.
Για τον ίδιο, η PQH χρησιμοποίησε τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.
Το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη λοιπόν επιστρέφει στην PQH, ο μηχανισμός της οποίας θα συνεχίσει τη διαχείρισή του, χρησιμοποιώντας όλες τις επιλογές, όπως πωλήσεις και σε υποχαρτοφυλάκια.
Τα δάνεια του «Αριάδνη» διαθέτουν εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 7,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών η πλειονότητα, δηλαδή, 44.000, αξίας 3,7 δισ. ευρώ, αποτελούν οικιστικά δάνεια.
Όπως είναι γνωστό, το πωλητήριο αφορά σε 97.000 δάνεια και αφορούν σε 72.000 δανειακές συμβάσεις που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες.
Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια και 400 εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια.