Σε άγονος εξελίχτηκε ο διαγωνισμός πώλησης του μεγάλου και δύσκολου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων «Αριάδνη», μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και συνολικής οφειλής 13,9 δισ. ευρώ.

Οι δύο δεσμευτικές προσφορές -από το σχήμα Fortress – Bain – DK και από την Εllington-  που έλαβε η PQH, o Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής, κρίθηκαν απαράδεκτες ως προς το τίμημα και ως προς τις αιρέσεις που έθεταν οι επενδυτές με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.

Το τίμημα που προσέφεραν οι επενδυτές ήταν χαμηλότερο από τα 730 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί ως ελάχιστο αποδεκτό τίμημα. Σημειώνεται ότι επειδή το «Αριάνδη» είναι χαρτοφυλάκιο δημοσίου ενδιαφέροντος, ο κανονισμός του διαγωνισμού ήταν ιδιαίτερα αυστηρός και «σφιχτός», παρόλα αυτά εξαντλήθηκαν όλα περιθώρια ευελιξίας που υπήρχαν.

Εναλλακτικά σενάρια

Εκτιμάται ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα η Morgan Stanley, που είναι ο σύμβουλος πώλησης της PQH, θα παρουσιάσει τα εναλλακτικά σενάρια για την «Αριάνδη», που μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων «σπάσιμο» του χαρτοφυλακίου -κάτι που δεν απέκλεισαν οι εκπρόσωποι της PQH-, ώστε να είναι ευκολότερη η πώληση, όταν βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Μέχρι νεοτέρας, η PQH θα διαχειρίζεται την «Αριάδνη» συνολικής οφειλής 13,9 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 97.000 δάνεια και 53.000 οφειλέτες.

Αποτελείται κατά 60% από επιχειρηματικά και κατά 40% στεγαστικά και καταναλωτικά, που έχουν εξασφαλίσεις 83.000 ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 7,4 δισ. ευρώ

Μεγάλο το αρχικό ενδιαφέρον

Υπενθυμίζεται ότι η  εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης δόθηκε τον πέρσι το Νοέμβριο, υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες και το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν εξαρχής έντονο, κυρίως από διεθνείς επενδυτές Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Σημειώνεται ότι συνολικά η Morgan Stanley έστειλε την ενημέρωση σε 30 επενδυτές και 13 μπήκαν στο VDR και κατατέθηκαν τέσσερις μη δεσμευτικές προσφορές από 7 επενδυτές.

Σύμφωνα εκπροσώπους της PQH λόγω των πρωτοφανών συνθηκών που επικρατούν από το Φεβρουάριο, παγκοσμίως πολλές συναλλαγές ακυρώνονται ή δεν έχουν ενδιαφέρον λόγω του αυξημένου ρίσκου, την αύξηση του κόστους δανεισμού κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, πηγές της αγοράς σημείωναν ότι η δευτερογενής αγορά δανείων βρίσκεται σε φάση αναδιατάξεων, οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές πώλησης των χαρτοφυλακίων.