Μαθαίνω ότι υπάρχει πάλι έντονη κινητικότητα σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και την τακτική που ακολουθούν οι servicers έναντι των δανειοληπτών κάθε κατηγορίας. Στο οικονομικό επιτελείο, όπως μου μεταφέρουν, έχουν ήδη φτάσει υποθέσεις με εξωπραγματικές απαιτήσεις των διαχειριστών χρέους, οι οποίες εκδηλώνονται ακόμα και κατά την ένταξη των πολιτών στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό.
Το μέγεθος του παραλογισμού αποτυπώνεται σε περιπτώσεις όπου η μηνιαία δόση των 350 ευρώ μετατράπηκε ξαφνικά σε δόση των 2.000 ευρώ (!). Και όλα αυτά, όταν το εισόδημα του δανειολήπτη είναι αποδεδειγμένα μόνο η σύνταξή του των 1.200 ευρώ. Πρόκειται για έναν απόλυτο οικονομικό παραλογισμό που στερείται κάθε λογικής και κοινωνικής ευαισθησίας.
Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση προτίθεται πράγματι να μετριάσει τις ολοένα και επιθετικότερες τακτικές των servicers ή αν σπεύδει ουσιαστικά να αυξήσει τα έσοδά τους μέσω μέτρων που βαφτίζονται «διευκολύνσεις». Είναι σαφές ότι οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και διαχειριστές χρέους, έχουν εγκαινιάσει εξαιρετικά αγαστές και τακτικές σχέσεις.
Ουδέν μεμπτόν, θα έλεγε κανείς, αρκεί αυτή η συνεργασία να καταλήγει σε πραγματικό όφελος για τον δανειολήπτη. Δυστυχώς, τόσα χρόνια μετά την κρίση, χιλιάδες πολίτες παραμένουν πλήρως εγκλωβισμένοι στη μέγγενη των παράλογων απαιτήσεων, περιμένοντας μια λύση που δεν θα τους οδηγεί στην οικονομική εξόντωση.
Διαβάστε ακόμη:
- Η γεύση της Ελλάδας: Γιατί η κουζίνα της είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της
- Εξτρα επίδομα γέννησης έως 15.000 ευρώ – Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις
- Νέα εποχή στο ρεύμα: Πώς αλλάζει ο ανταγωνισμός και τι σημαίνει για τους καταναλωτές
- Γκάλοπ Marc: 14 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΕΛΑΣ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ, βυθίζεται η Καρυστιανού
