Γύρισαν την πλάτη οι επενδυτές στο χαρτοφυλάκιο Αριάδνη που είχε βγάλει προς πώληση ο Ειδικός Εκκαθαριστής PQH και οι δεσμευτικές προσφορές που κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου, κρίθηκαν από το ΔΣ της εταιρείας ως «οικονομικά απαράδεκτες» και χαρακτηρίστηκαν ως μη δεσμευτικές καθώς είχαν σειρά όρων και αιρέσεων που αναιρούσαν το δεσμευτικό χαρακτήρα τους.

Σήμερα λοιπόν συνεδρίασε το ΔΣ της PQH και έκρινε ως άγονο τον διαγωνισμό.

Ο Ειδικός Εκκαθαριστής πιθανόν –όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας σε ενημέρωση δημοσιογράφων πριν από λίγο- δεν αποκλείεται να σπάσει το πακέτο σε μικρότερα κομμάτια και να κινήσει εκ νέου τις διαδικασίες πώλησης. Μέχρι τότε θα συνεχίσει τη διαχείριση του πακέτου κόκκινων δανείων, όπως έκανε ως τώρα.

Όπως είχε γράψει τη Δευτέρα το radar.gr

Την περασμένη Παρασκευή ο Ειδικός Εκκαθαριστής, η PQH, δέχθηκε δύο δεσμευτικές προσφορές, από την κοινοπραξία «γίγας» των Bain – Fortress – doValue σε συνεργασία με την Davidson Kempner – Cepal, και η δεύτερη από το αμερικανικό fund Ellington. Μάλιστα το Ellington έχει συνάψει συμμαχία με την Intrum, την υποστήριξη της οποίας θα έχει τόσο σε κεφάλαια, όσο και στη διαχείριση των δανείων σε περίπτωση που αναδειχθεί πλειοδότης.

Την ίδια ώρα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές μπορεί να έχουν κινηθεί και χαμηλότερα από το ελάχιστο τίμημα των 750 εκατ ευρώ που ζητάει η PQH καθώς όπως λένε το πακέτο βγήκε προς πώληση πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και σημειώνουν ότι οι συνθήκες στην αγορά έχουν διαφοροποιηθεί, λόγω της γεωπολιτικής κρίσης και αν δεν προχωρήσει τώρα η πώληση, αργότερα το τίμημα θα είναι σαφώς χαμηλότερο.

Σημειώνουμε ότι το project «Αριάδνη» είναι το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει βγει προς πώληση στην ελληνική αγορά.

Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης, δηλαδή μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους, η αξία του φτάνει στα 13,9 δισ. ευρώ.

Περιλαμβάνει 97.000 δάνεια, με εμπράγματες εξασφαλίσεις (αφορούν 72.000 δανειακές συμβάσεις) που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες. Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια και τα υπόλοιπα οφειλές από καταναλωτικά δάνεια.

Τα δάνεια έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 7,4 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα: στα 3,7 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των οικιστικών ακινήτων, στα 2,3 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των εμπορικών ακινήτων, ενώ στο 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των οικοπέδων.

Συνολικά υπάρχουν εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα, με τις 44.000 να είναι οικιστικά ακίνητα, σχεδόν 10.000 είναι εμπορικά και τα υπόλοιπα οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.α.