Το ύψος των δεσμευτικών προσφορών για το πακέτο κόκκινων δανείων «Αριάδνη» των 5,2 δις ευρώ που πουλάει η PQH περιμένει να πληροφορηθεί η αγορά.

Διότι θα αποτελέσει τον πιλότο για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στο εξής για τα πακέτο «κόκκινων» δανείων που βγάζουν προ πώληση οι τράπεζες.

Την περασμένη Παρασκευή ο Ειδικός Εκκαθαριστής, η PQH, δέχθηκε δύο δεσμευτικές προσφορές, από την κοινοπραξία «γίγας» των Bain – Fortress – doValue σε συνεργασία με την Davidson Kempner – Cepal, και η δεύτερη από το αμερικανικό fund Ellington.

Μάλιστα το Ellington έχει συνάψει συμμαχία με την Intrum, την υποστήριξη της οποίας θα έχει τόσο σε κεφάλαια, όσο και στη διαχείριση των δανείων σε περίπτωση που αναδειχθεί πλειοδότης.

Την ίδια ώρα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές μπορεί να έχουν κινηθεί και χαμηλότερα από το ελάχιστο τίμημα των 750 εκατ ευρώ που ζητάει η PQH καθώς όπως λένε το πακέτο βγήκε προς πώληση πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και σημειώνουν ότι οι συνθήκες στην αγορά έχουν διαφοροποιηθεί, λόγω της γεωπολιτικής κρίσης και αν δεν προχωρήσει τώρα η πώληση, αργότερα το τίμημα θα είναι σαφώς χαμηλότερο.

Σημειώνουμε ότι το project «Αριάδνη» είναι το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει βγει προς πώληση στην ελληνική αγορά.

Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης, δηλαδή μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους, η αξία του φτάνει στα 13,9 δισ. ευρώ.

Περιλαμβάνει 97.000 δάνεια, με εμπράγματες εξασφαλίσεις (αφορούν 72.000 δανειακές συμβάσεις) που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες.

Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια και τα υπόλοιπα οφειλές από καταναλωτικά δάνεια.

Τα δάνεια έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 7,4 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα: στα 3,7 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των οικιστικών ακινήτων, στα 2,3 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των εμπορικών ακινήτων, ενώ στο 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των οικοπέδων.

Συνολικά υπάρχουν εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα, με τις 44.000 να είναι οικιστικά ακίνητα, σχεδόν 10.000 είναι εμπορικά και τα υπόλοιπα οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.α.