*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Πρέπει να ομολογήσω ότι περίεργα πράγματα συμβαίνουν γύρω από το ζήτημα της Παγκρήτιας, τα οποία με προβληματίζουν και εκτιμώ ότι θα έπρεπε να ανησυχούν και το επενδυτικό κοινό!

Με την ανακοίνωση της «έγκρισης» (στην ουσία πρόκειται για έγκριση – γιαλαντζί και θα καταλάβετε γιατί) του ενημερωτικού δελτίου της αύξησης κεφαλαίου από την Επ. Κεφαλαιαγοράς, ο περίφημος Δ. Δημόπουλος (ο γνωστός πρώην της Εθνικής) βγαίνει και πανηγυρίζει με επίσημη ανακοίνωση της Παγκρήτιας, προκαλώντας σύγχυση στους επενδυτές, όταν πέραν πάσης αμφιβολίας γνωρίζει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως θέλει να τα παρουσιάζει.

Τα 6 ανοικτά κρίσιμα ζητήματα

Πρώτον, το ενημερωτικό εγκρίθηκε με 2 βαρείς επενδυτικούς κινδύνους! Και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι επενδυτές!

Δεύτερον, το ζήτημα της συμμετοχής Μ. Σάλλα στο ΔΣ δεν έχει ξεκαθαριστεί. Και ο πρώην τραπεζίτης έχει δηλώσει ότι αν δεν λήξει θετικά χωρίς επιπτώσεις για τον ίδιο το θέμα με την «χειραγώγηση» της Τρ. Πειραιώς, τότε θα αποσυρθεί και η Lyktos δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου!

Τρίτον, ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης ξεκαθάρισε προς την ΕΚ ότι δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση αν πρώτα η ΤτΕ δεν πάρει θέση και ξεκαθαρίσει το ζήτημα της επάρκειας κεφαλαίων της Παγκρήτιας που τελεί υπό αμφισβήτηση!

Τέταρτον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην προϋπόθεση που έθεσε ο Μ. Σάλλας έθεσε ερώτημα στην ΤτΕ. Απάντηση όμως – ακόμη- δεν έλαβε!

Και τούτο η Βασιλική Λαζαράκου οφείλει να το καταστήσει γνωστό στο επενδυτικό κοινό!

Πέμπτον, σε απλά λόγια η αύξηση της Παγκρήτιας δεν είναι εξασφαλισμένη, ο Μ. Σάλλας βρίσκεται υπ’ ατμόν σε στάδιο αποχώρησης και το ζήτημα της επάρκειας κεφαλαίων ασαφές και επισφαλές!

Εκτον, υφίσταται ανοικτό ζήτημα και ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου της Παγκρήτιας τα οποία θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν προκειμένου να σχηματίσει πλήρη και σαφή εικόνα η ΕΚ αλλά και το επενδυτικό κοινό!

Απολύτως ελλιπές ενημερωτικό δελτίο! Η αυθάδεια Δημόπουλου και τα οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου

Υπό αυτή την έννοια καθίσταται πασιφανές πως το υπάρχον ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε είναι ελλειπές και θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει προσθήκη και νέων στοιχείων ούτως ώστε οι ασάφειες και τα κενά να εκλείψουν.
Άρα, για ποια έγκριση ενημερωτικού δελτίου μιλάμε, όταν όλα, μα όλα είναι για την Παγκρήτια στον αέρα; Και με ποιο θράσος και αυθάδεια ή αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας βγαίνει η Διοίκηση της Παγκρήτιας και ο φοβερός και τρομερός Δημόπουλος («για όλα φταίει ο Τουρκολιάς» μετά θάνατον βέβαια) και θριαμβολογούν;

Απόσταση Διοίκησης Παγκρήτιας από Μ. Σάλλα

Πέραν πάσης αμφιβολίας η ανακοίνωση αυτή είναι πέρα από τις λογικές Μ. Σάλλα και κατά τη γνώμη της στήλης αναδεικνύει και την απόσταση που πλέον υφίσταται μεταξύ του πρώην μεγαλοτραπεζίτη και της νυν διοίκησης της Παγκρήτιας, η οποία παριστάνει ότι μπορεί να κλείσει τα ανοιχτά ζητήματα μόνη της, ακόμη και αν ο πρώην ισχυρός άνδρας της Τρ. Πειραιώς και του τραπεζικού συστήματος δεν συμμετάσχει!
Ευλόγως η κατάσταση εμπνέει πλέον μεγάλη ανησυχία και επιβάλλεται άμεσα η παρέμβαση των Ανεξάρτητων Αρχών, της ΕΚ δηλαδή και της ΤτΕ για να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους αλλά και όλη την κατάσταση!

Παρά την κρίση η Ελλάδα αποτελεί από τις πρώτες επιλογές των Διεθνών οίκων και των μεγαλύτερων funds του κόσμου

*** Η Ελλάδα, παρά τα προβλήματά της, εξακολουθεί να συγκεντρώνει τα βλέμματα των ξένων, σε σχέση με εξαγορές είτε πλειοψηφικών είτε μικρότερων ποσοστών σε ελληνικά assets. Εν μέσω ενεργειακής αναταραχής και οικονομικών αδιεξόδων στην Ευρώπη, η χώρα μας αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές των μεγαλύτερων διεθνών επενδυτικών οίκων και των μεγαλύτερων funds, κάτι που σε τέτοια έκταση δεν έχει συμβεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

*** Το ενδιαφέρον των ξένων έχει διαχυθεί σε διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους, γεγονός που αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη, καθώς δεν περιορίζει, πέραν των άλλων, και τις επιλογές της κυβέρνησης, για λογαριασμό ειδικά του ευρύτερου δημοσίου. Οι κλάδοι που συγκεντρώνουν εύλογα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι αυτός της ενέργειας και φυσικά και ο τραπεζικός, όπως σας προϊδέασα στο χθεσινό σχόλιο.

Έχουν πυκνώσει οι επαφές των ξένων με το ΤΧΣ και κυβερνητικά στελέχη! Δεν τους φοβίζει το πολιτικό ρίσκο

*** Οι εκπρόσωποι των ξένων επενδυτικών οίκων και των μεγαλύτερων funds, στις πυκνότατες επαφές τους και συζητήσεις ενημερωτικού χαρακτήρα που έχουν, τόσο με τα στελέχη του ΤΧΣ, όσο και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, πέραν της ανάλυσης στοιχείων και δεδομένων που ζητούν, πιέζουν με εύσχημο τρόπο ζητώντας χρονοδιάγραμμα διαγωνισμών και πώλησης πακέτων, προκειμένου να προχωρήσουν και σε ουσιαστικότερες κινήσεις, με κατάληξη την κατάθεση προτάσεων.

*** Είναι χαρακτηριστική η φράση παράγοντα που εξ αρμοδιότητας βλέπει τους ενδιαφερόμενους ξένους: “Δεν τους προλαβαίνουμε, έρχονται προετοιμασμένοι και για συγκεκριμένες εταιρείες – στόχους και για διάφορα assets που περιλαμβάνονται σε μία άτυπη λίστα και έχουμε θέσει ως στόχο να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Μιλάμε για 3 – 5 ραντεβού την ημέρα, πράγμα που δεν έχει ξανασυμβεί”

*** Και στο ερώτημα, καλά, δεν τους φοβίζει το πολιτικό ρίσκο και η γενικότερη έκρυθμη κατάσταση στις αγορές και ειδικά στην Ευρώπη, ειδικότερα δε στην Ελλάδα; Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ελληνική αγορά είναι ελκυστική και προσφορότερη άλλων χωρών, καθώς πλέον έχει εκλείψει η (ανασταλτική για επενδύσεις) προοπτική διεξαγωγής εκλογών, ενώ το 2023 θα υπάρξει επενδυτική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Σε πρώτο πλάνο η Εθνική, όπου ίσως υπάρξει επίσπευση διαδικασιών! Ενδιαφέρον και για την Τρ. Πειραιώς

*** Ειδικότερα για το χώρο των τραπεζών, σας αποκαλύπτω ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η περίπτωση της Εθνικής, λόγω και του μεγάλου ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο (40%). Είναι τέτοιο το ενδιαφέρον για την τράπεζα, που θα πρέπει σε κυβερνητικό επίπεδο και σε επίπεδο ΤΧΣ, να υπάρξει αναθεώρηση σχεδίων και ενδεχομένως επίσπευση διαδικασιών, με δεδομένο το…πολυεθνικό ενδιαφέρον.

*** Σε δεύτερο πλάνο ακολουθεί το ενδιαφέρον για το ποσοστό 25% της Τράπεζας Πειραιώς, προερχόμενο κατά πρώτο λόγο από funds και λιγότερο από επενδυτικούς οίκους, γεγονός που εξηγεί ίσως και όσα σε μικρογραφία αφορούν στη συμπεριφορά της μετοχής της. Μικρότερο φυσικά, αλλά υπαρκτό το ενδιαφέρον και για το ποσοστό της Alpha Bank, που κατέχει το ΤΧΣ. Για το μικρό ποσοστό της Eurobank, δε γεννάται θέμα…

Πέριξ των 450 εκατ. η πιστοποιημένη ζημία της Attica bank

*** Φυσικά, μεγάλο ενδιαφέρον, ναι, υπάρχει και για την Attica Bank, μην απορείτε. Αλλά, προφανώς οι απαντήσεις στην προκειμένη περίπτωση από το ΤΧΣ είναι του στυλ “ευχαριστούμε, έχουμε”. Βέβαια, η κάθε μέρα φέρνει και άλλα νέα, ενίοτε ευχάριστα, άλλες φορές όχι. Και το αποτέλεσμα της DBRS, δηλαδή η πιστοποιημένη ζημιά από τα κόκκινα δάνεια, κατά τα φαινόμενα θα κινείται πέριξ των 450 εκατ. ευρώ μάξιμουμ. Λίγη υπομονή και θα ξέρουμε…

Τα κόκκινα δάνεια της PQH και η Ellington

*** Μια και μείναμε αρκετά σήμερα στα τραπεζικά, ένα γεγονός που δεν ξέρω κατά πόσο έχει καταγραφεί, γιατί έχει την αξία του, είναι ότι στο διαγωνισμό για τα κόκκινα δάνεια της PQH, η Ellington, που (υποτίθεται ότι) δεν έχει…λεφτά για την Attica Bank, κατέθεσε (μεταξύ άλλων) προσφορά περί τα 680 εκατ. ευρώ, αλλά ο πήχης είχε τεθεί στα 700 τουλάχιστον και ο διαγωνισμός ως γνωστόν ακυρώθηκε. Και σε τέτοιες διαδικασίες, πρέπει να αποδείξεις, με χαρτιά, ότι τα έχεις. Αυτά, προς γενική, αλλά και…ειδική ενημέρωση. Και ο νοών, νοείτο…

Περί crypto, bitcoin κλπ

*** Σε κατάσταση τέτοιας αναμονής, που αν συνεχιστεί για πολύ, θα προκαλέσει εμφράγματα σε πολλούς θιασώτες και πιστούς της αγοράς των crypto, βρίσκονται, δυστυχώς, πολλοί εγχώριοι “παίκτες”. Αναμένουν να καταγραφεί περαιτέρω πτώση, ειδικά σε Bitcoin και Ethereum, προκειμένου να τοποθετηθούν, προσδοκώντας τη συνήθη ταχεία ανοδική αντίδραση των δύο κρυπτονομισμάτων, ώστε οι μεν παλαιοί να αποσβέσουν μεγάλες ζημίες που έχουν υποστεί από την καθίζησή τους, οι δε φιλόδοξοι νέοι που μυήθηκαν μόλις στα παίγνια αυτά, για να πιάσουν την καλή…

*** Με τις ευχές μας, βέβαια, αλλά μην ξεχνάτε ότι μπορεί η ιστορία να επαναλαμβάνεται, αλλά πρώτον όχι πάντα και δεύτερον, αν η επιθυμητή και προσδοκώμενη άνοδος δεν επέλθει σχετικά σύντομα, τότε θα πρέπει το…ισοζύγιο επενδύσεων να αναθεωρηθεί – τουλάχιστον. Όσο για τους ελέγχους μιας νοσηρής κατάστασης, όπου διάφοροι επιτήδειοι μαζεύουν τις πολύτιμες οικονομίες και αποταμιεύσεις πολιτών από όλη τη χώρα και ουσιαστικά θησαυρίζουν ανενόχλητοι, ούτε λόγος. Μόνο η προσωπική ευθύνη κυριαρχεί και εδώ, η ευθύνη της ΤτΕ έχει προ πολλού εκλείψει…

ΚΟΥΙΖ

Επειδή η απόσταση μεταξύ των δύο στρατοπέδων σε μία εκ των συστημικών τραπεζών ολοένα και μεγαλώνει, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, η ηγεσία είπε να κάνει μία “καλή (;) χειρονομία”, προτείνοντας αντίπαλο στέλεχος για περίοπτη θέση, αλλά…εκτός τράπεζας! Ωραίο, ε;! Αλλά, δεν τσίμπησε το δόλωμα ο του άλλου στρατοπέδου. Η συνέχεια, σε… δόσεις.

Η Ιντεάλ, η Byte, η τήρηση των κανόνων και ο ρόλος της Επ. Κεφαλαιαγοράς

*** Με αφορμή τις εξαγορές και τον άφθονο δανεισμό της Ιντεάλ, μήπως εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρειάζεται να ζητήσουν μία πληρέστερη ενημέρωση; Πολύ περισσότερο όταν εμπλέκεται και άλλη εισηγμένη, η Byte. Γιατί, θυμίζω απλώς, η “σφραγίδα” έχει μεγάλη αξία (το λέω γιατί ακούω κάποια περίεργα πράγματα), η δε συγχώνευση, απορρόφηση κλπ. έχουν άλλες διαδικασίες. Τηρούνται όλες; Ωραίο και δημιουργικό είναι να μεγαλώνουν οι επιχειρήσεις, αλλά να τηρούνται και οι κανόνες και να είναι ίδιοι για όλους, έτσι δεν πρέπει; Αυτά, επί του παρόντος…

Μαθαίνω ότι…

*** Θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο μαθαίνω ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με ξένο όμιλο, για τη δημιουργία μεγάλης μονάδας, μάλλον σε χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Η επένδυση θα είναι πρωτοπόρα και θα καλύπτει την εντεινόμενη ζήτηση, σε ενεργειακής χρήσης προϊόντα.

Μου λένε ότι …

*** Καλό το κοουτσάρισμα στον Φουρλή, σχεδόν υποδειγματικό. Η εταιρεία μαθαίνω ότι είχε έτοιμο ένα project, αλλά λόγω αρνητικής συγκυρίας και για να μην καεί, η διοίκηση της εταιρείας το μετέθεσε για πιο υγιείς συνθήκες. Αν είναι τελειωμένο, κανένα πρόβλημα. Γιατί οι μεταθέσεις εγκυμονούν κινδύνους.

Τελευταίο για σήμερα:

***Την περασμένη Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε με τους επιχειρηματίες Στασινόπουλο (Βιοχάλκο), Παπαλεξόπουλο (Τιτάν) και Μυτιληναίο (Αλουμίνιον της Ελλάδος, Μυτιληναίος, Protergia) και τους ζήτησε να ετοιμάσουν σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας των ενεργοβόρων δραστηριοτήτων των εργοστασίων τους. Απορία – και όχι μόνο δική μου: Ο Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ήρων) γιατί δεν προσκλήθηκε στην ίδια συνάντηση; Όπως και άλλοι επιχειρηματίες μεγάλων ομίλων;

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες και κύριοι. Ο καιρός άλλαξε αρκετά, προσοχή στις φθινοπωρινές ιώσεις και στον κορωνοϊό, ένα επικίνδυνο για την εποχή μίγμα. Οι θερμοκρασίες έπεσαν, για αυτό.. ζακέτα να παίρνετε μαζί σας – και ομπρέλα! Την καλημέρα μου!