Η μεγάλη αναταραχή και οι φόβοι των πρώτων ημερών από το βούλιαγμα των τριών αμερικανικών τραπεζών και της ελβετικής Credit Suisse, μπορεί να υποχώρησαν, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν και του πακτωλού κεφαλαίων που διατέθηκαν, αλλά οι πιο ειδικοί και οι γνωρίζοντες εκ των έσω την κατάσταση των αγορών και της κάθε μιας οικονομίας, δηλώνουν ανήσυχοι και φοβούνται ακόμα και πιθανό πιστωτικό γεγονός, εξαιτίας συγκεκριμένων σκοτεινών ακόμα φαινομένων.

Σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έρευνα της Bank of America σε διαχειριστές κεφαλαίων, σήμερα, ένα συστημικό πιστωτικό γεγονός (credit event) έχει αντικαταστήσει τον επίμονο πληθωρισμό ως τον βασικό κίνδυνο για τις αγορές, στις τάξεις των πλέον απαισιόδοξων επενδυτών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δημοσκόπηση, η οποία έγινε σε 212 διαχειριστές κεφαλαίων με 548 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, η πιο πιθανή πηγή ενός πιστωτικού γεγονότος είναι η σκιώδης τραπεζική των ΗΠΑ, ακολουθούμενη από το αμερικανικό εταιρικό χρέος και τα ακίνητα αναπτυγμένης αγοράς!

Ένα πιστωτικό γεγονός επιλέχθηκε από το 31% των συμμετεχόντων ως η μεγαλύτερη απειλή, δηλαδή περίπου από 1 στους 3 μετέχοντες της έρευνας, ποσοστό πρωτοφανές, για τη μετά τη Lehman Brothers εποχή.

Η δημοσκόπηση κάλυψε το διάστημα από τις 10 – 16 Μαρτίου, ενώ οι διαχειριστές χρημάτων ήταν μάρτυρες της κατάρρευσης των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank και παρακολουθούσαν την αναταραχή στην Credit Suisse Group, αλλά πριν από την εξαγορά της από την UBS.

Οι αναλυτές στρατηγικής, πάντως, ανησυχούν όλο και περισσότερο, με τον Michael Wilson της Morgan Stanley να λέει ότι ο κίνδυνος πιστωτικής κρίσης αυξάνεται ουσιαστικά.

Πέραν των πιστωτικών κινδύνων, οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την οικονομία.

Η πιθανότητα ύφεσης αυξάνεται ξανά για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, με την έρευνα της BofA να δείχνει ότι το 42% των συμμετεχόντων αναμένει επιβράδυνση τους επόμενους 12 μήνες.

Ταυτόχρονα, οι προσδοκίες για στασιμοπληθωρισμό παρέμειναν πάνω από το 80% για 10 διαδοχικούς μήνες.

Έχει επίσης μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ειδικά για τα επιτόκια, οι επενδυτές βλέπουν επιπλέον 75 μονάδες βάσης αυξήσεις της Federal Reserve σε αυτόν τον κύκλο, με τα επιτόκια να κορυφώνονται στο 5,25%, πιθανόν και στο 5,5% μάξιμουμ.

Σχεδόν το 25% αναμένει ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει προσεχώς το δικό της επιτόκιο καταθέσεων κατά 50 επιπλέον μονάδες βάσης.

Αυτά τα…ωραία, λοιπόν, από τους διαχειριστές κεφαλαίων. Όταν καείς στο χυλό φυσάς και το γιαούρτι…

Διαβάστε περισσότερα