Τις πιθανές ευθύνες καπετάνιου και πληρώματος στο ναυάγιο της πολυτελούς θαλαμηγού Bayesian του Μάικ Λιντς στη Σικελία φαίνεται ότι οι ερευνούν οι ιταλικές αρχές, αφού άνοιξαν έρευνα για ανθρωποκτονία. Παράλληλα ενημέρωσαν ότι ήταν πιθανότατα το φαινόμενο downburst, που βύθισε το σκάφος.

Έως τώρα θεωρούσαμε ότι ο «μαύρος κύκνος», που βύθισε το σκάφος ήταν ένας σίφωνας. Ωστόσο οι ιταλικές αρχές πιστεύουν πως ήταν ένα άλλο ακραίο καιρικό φαινόμενο η αιτία. Αποκαλείται downburst και είναι ουσιαστικά ένας ισχυρότατος, τοπικός άνεμος που κατεβαίνει απότομα και εξαπλώνεται.

Πώς σχηματίζεται ένα downburst

Στη μετεωρολογία downburst ονομάζουμε ένα ισχυρό σύστημα ανέμου που ξεχύνεται προς τα κάτω και προς τα έξω και φυσά ακτινικά, δηλαδή σε ευθείες γραμμές προς όλες τις κατευθύνσεις από την περιοχή πρόσκρουσης στο επίπεδο της επιφάνειας. Προέρχεται από βαθιές, υγρές συνθήκες μεταφοράς.

Ικανό να παράγει επιζήμιους ανέμους, μπορεί μερικές φορές να συγχέεται με έναν ανεμοστρόβιλο, όπου οι άνεμοι υψηλής ταχύτητας κυκλώνουν μια κεντρική περιοχή και ο αέρας κινείται προς τα μέσα και προς τα πάνω.

Αυτοί οι ισχυροί άνεμοι αναπτύσσονται όταν η βροχόπτωση πέφτει μέσω ξηρού αέρα, γεγονός που επιτρέπει τη γρήγορη εξάτμιση. Δεδομένου ότι η εξάτμιση είναι μια διαδικασία ψύξης, σχηματίζεται ψυχρότερος αέρας και βυθίζεται γρήγορα στην επιφάνεια της Γης.

Το έδαφος αναγκάζει τον αέρα να επεκταθεί προς τα έξω προς όλες τις κατευθύνσεις και οι ριπές ανέμου φτάνουν τα 100 μίλια ανά ώρα. Το γράφημα του Fox Weather δείχνει πώς ακριβώς σχηματίζεται.

Πόσο επικίνδυνο είναι

Αυτά τα καταστροφικά φαινόμενα ανέμου μπορούν να ρίξουν δέντρα, να προκαλέσουν δομικές ζημιές και να αποτελέσουν σημαντική απειλή για τα αεροπλάνα κατά τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις. Η ζημιά από τον άνεμο είναι παρόμοια με αυτή που μπορεί να προκαλέσει ένας ανεμοστρόβιλος ή ακόμα και ένας τυφώνας, αλλά σε διαφορετική κλίμακα.

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι η ζημιά συνήθως περιορίζεται σε μια περιοχή που μπορεί να μετρηθεί σε μέτρα και σπάνια φτάνει περισσότερα από μερικά μίλια.

Η διάρκεια του downburst μπορεί να ποικίλλει, αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, διαρκεί μόνο μερικά λεπτά σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Συνήθως τα downbursts προκαλούνται τον Ιούνιο, αλλά μπορούν να συμβούν όλον τον χρόνο. Τα ξηρά downbursts συνδέονται με καταιγίδες που παρουσιάζουν πολύ μικρή βροχόπτωση, ενώ τα υγρά δημιουργούνται από καταιγίδες με σημαντικές ποσότητες βροχοπτώσεων.

Διαβάστε ακόμη: