Ως Area 51 αναφέρεται μια περιοχή στην έρημο της Νεβάδα και είναι το όνομα που χρησιμοποιείται για μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βρίσκεται στη λίμνη Groom Lake, μια ξερή κοίτη λίμνης στην έρημο της Νεβάδα, 135 χιλιόμετρα βόρεια του Λας Βέγκας.

Το τι συμβαίνει μέσα στην βάση είναι κάτι εξαιρετικά μυστικό, τόσο ώστε προσδίδει στην περιοχή ένα συνομοσιολογικό καλτ στάτους.

Ο κόσμος που προσπαθεί να φτάσει κοντά στη βάση κρατιέται μακριά με προειδοποιητικές πινακίδες, ηλεκτρονική επιτήρηση και ένοπλους φρουρούς.

Είναι επίσης παράνομο να πετάς πάνω από το Area 51, αν και η τοποθεσία είναι πλέον ορατή σε δορυφορικές εικόνες.

Η βάση έχει διαδρόμους μήκους έως 12.000 πόδια (2,3 μίλια/3,7 χλμ).

Η εγκατάσταση βρίσκεται δίπλα σε δύο άλλες απαγορευμένες στρατιωτικές περιοχές: την περιοχή δοκιμών της Νεβάδα, όπου δοκιμάζονταν τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1990, και το στρατιωτικό πεδίο δοκιμών και εκπαίδευσης της Νεβάδα.

Ολόκληρη η έκταση των εγκαταστάσεων καλύπτει περισσότερα από 2,9 εκατομμύρια στρέμματα γης.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, αντιπροσωπεύει «έναν ευέλικτο, ρεαλιστικό και πολυδιάστατο χώρο μάχης για τη διεξαγωγή δοκιμών ανάπτυξης τακτικών και προηγμένης εκπαίδευσης».

Γιατί χτίστηκε;

το Area 51 δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης ως μονάδα δοκιμών και ανάπτυξης αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των αναγνωριστικών αεροπλάνων U-2 και SR-71 Blackbird.

Αν και εγκαινιάστηκε το 1955, η ύπαρξή του αναγνωρίστηκε επίσημα από τη CIA μόλις τον Αύγουστο του 2013.

Τέσσερις μήνες μετά την «αποκάλυψη» της CIA, ο Πρόεδρος Ομπάμα έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που ανέφερε δημόσια το Area 51.

Τι συμβαίνει εκεί σήμερα;

Αν και οι επίσημες πληροφορίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες, πιστεύεται ότι ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει να χρησιμοποιεί το Area 51 για την ανάπτυξη αεροσκαφών αιχμής.

Περίπου 1.500 άνθρωποι πιστεύεται ότι εργάζονται εκεί, πολλοί από τους οποίους μετακινούνται με πτήσεις τσάρτερ από το Λας Βέγκας.

Η Annie Jacobsen, η οποία έχει γράψει για την ιστορία του Area 51, είπε στο BBC ότι μερικά από τα πιο εξελιγμένα προγράμματα κατασκοπείας στον κόσμο επεξεργάζονται στην περιοχή.

«Το Area 51 είναι μια υποδομή δοκιμών και εκπαίδευσης. Η έρευνα ξεκίνησε με το κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-2 τη δεκαετία του 1950 και τώρα έχει προχωρήσει στα drones», λέει.

Υπάρχουν εξωγήινοι και ιπτάμενοι δίσκοι στο Area 51;

Η μυστικοπάθεια γύρω από το Area 51 έχει βοηθήσει να τροφοδοτήσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας.

Πιο διάσημος είναι ο ισχυρισμός ότι η τοποθεσία φιλοξενεί ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο και τα σώματα των πιλότων του, μετά τη συντριβή τους στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού, το 1947.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι δεν υπήρχαν εξωγήινοι και ότι το σκάφος που συνετρίβη ήταν ένα μετεωρολογικό μπαλόνι.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι έχουν δει UFO πάνω ή κοντά στην τοποθεσία, ενώ κάποιοι λένε ότι έχουν απαχθεί από εξωγήινους, οι οποίοι μάλιστα πειραματίστηκαν πάνω τους, πριν τους επιστρέψουν στη Γη.

Και, το 1989, ένας άνδρας με το όνομα Robert Lazar ισχυρίστηκε ότι είχε εργαστεί σε πρότζεκτ εξωγήινης τεχνολογίας μέσα στο Area 51.

Ισχυρίστηκε ότι είχε δει ιατρικές φωτογραφίες εξωγήινων και ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την εγκατάσταση για να εξετάσει UFO.

Η συσχέτιση της περιοχής 51 με εξωγήινους μπορεί φυσικά να είναι και ένας βολικός αντιπερισπασμός για τις υπηρεσίες πληροφοριών, η οποίες μπορούν με αυτόν τον τρόπο να λειτουργούν απερίσπαστες.

«Ήδη από το 1950 η CIA δημιούργησε ένα «γραφείο UFO» για να ασχολείται με τις θεάσεις αγνώστων ιπτάμενων αντικειμένων πάνω από τη Νεβάδα. Όταν οι άνθρωποι είδαν για πρώτη φορά το κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-2 να πετά, κανείς δεν ήξερε τι έβλεπε», λέει η κ. Jacobsen.

«Η CIA χρησιμοποιεί αυτή την παραπληροφόρηση προς όφελός της, προωθώντας μια εξωγήινη μυθολογία».

Προφανώς υπάρχουν κι εκείνοι που τρολάρουν με την συνομοσιολογία

Τι θα συμβεί αν οι άνθρωποι «μπουκάρουν» στο Area 51;

Ο Matty Roberts δημιούργησε ένα event στο Facebook γράφοντας «Μπορούμε να τρέξουμε πιο γρήγορα από τις σφαίρες τους. Ας τους δούμε εξωγήινους».

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι δήλωσαν ότι θα παραστούν αν και στο τέλος δεν έγινε τίποτα καθώς άλλοι λένε ότι ο Roberts χρηματίστηκε και άλλοι ότι απλά έκανε πλάκα.

Ο Roberts όμως είπε ότι άρχισε να επαναξιολογεί τα συναισθήματά του για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Είπε ότι δεν είχε σκεφτεί πολύ για το θέμα, αλλά τους τελευταίους μήνες αφού μίλησε με ειδικούς στα UFO, άρχισε να το ξανασκέφτεται.

Αλλά είπε ότι είναι αρκετά σίγουρος για ένα πράγμα: Αν κάποιος προσπαθήσει να εισβάλει στο Area 51, θα συλληφθεί.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, η οποία διαχειρίζεται την Area 51, έχει επίσης εκδώσει αυστηρές προειδοποιήσεις σε όποιον σκέφτεται να προσπαθήσει να μπει στη βάση χωρίς άδεια.

Ο Matty Roberts που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός event στο Area 51 αλλά …άλλαξε γνώμη!

Ακόμα κι αν κάποιος ξεπεράσει την ασφάλεια – χωρίς αμφιβολία – ο Roberts δεν πιστεύει ότι θα έβρισκε εξωγήινους ή διαστημόπλοια.

«Μόνο μια λωρίδα προσγείωσης, μερικά αεροπλάνα και μερικά κτίρια», είπε. «Για αυτό πρόκειται».

Φυσικά, οι προειδοποιητικές πινακίδες γύρω από το Area 51 καθιστούν σαφές ότι κανένας παραβάτης δεν θα γίνει ανεκτός.

Η πολεμική αεροπορία προειδοποίησε ότι το Area 51 «είναι ένα ανοιχτό πεδίο εκπαίδευσης για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και θα αποθαρρύναμε οποιονδήποτε να προσπαθήσει να έρθει στην περιοχή όπου εκπαιδεύουμε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις».

Πρόσθεσε: «Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είναι πάντα έτοιμη να προστατεύσει την Αμερική και τους πόρους της».