Δημοσιεύθηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, τα θετικά και τα αρνητικά σημεία, καθώς και τις προτάσεις της ανά τομέα, την οποία σε αδρές γραμμές φαντάζομαι ότι την έχετε δει.

Ξεχώρισα και σας παρουσιάζω, χωρίς σχόλια, τις αναφορές του Οργανισμού για τις τράπεζες, γιατί πιστεύω ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ: “Παρά την πρόσφατη πρόοδο, οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν πολύ χαμηλές, αντανακλώντας τη δυσεύρετη χρηματοδότηση και τη χαμηλή ζήτηση από τους επενδυτές. Οι τράπεζες έχουν κάνει μεγάλες παρεμβάσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά η κρίση του COVID έχει δημιουργήσει νέα ανοίγματα. Τα κεφάλαια των τραπεζών, αν και πληρούν τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, είναι χαμηλά, επιβαρύνοντας το νέο δανεισμό και αποδυναμώνοντας την ικανότητα των τραπεζών να επενδύσουν για τη βελτίωση των λειτουργιών τους. Οι αναβαλλόμενες εκπτώσεις φόρου αποτελούν μεγάλο μερίδιο του κεφαλαίου των τραπεζών και αποθαρρύνουν νέες ιδιωτικές επενδύσεις στις τράπεζες. Η διάχυση από την κυβέρνηση των δανείων του Σχεδίου Ανάκαμψης σε ιδιώτες επενδυτές μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μπορεί να επεκτείνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αλλά φέρνει και δημοσιονομικούς κινδύνους. Το FinTech και άλλες εναλλακτικές λύσεις αντί της τραπεζικής χρηματοδότησης έχουν αναπτυχθεί ελάχιστα. Η χαμηλή επενδυτική ζήτηση αντικατοπτρίζει τον χαμηλό αλλά βελτιωμένο δυναμισμό των επιχειρήσεων, ειδικά τις πολλές πολύ μικρές επιχειρήσεις με περιορισμένη ικανότητα διαχείρισης. Αυτό επιβραδύνει την αναζήτηση νέων ευκαιριών από τις εταιρείες στην ψηφιοποίηση και τη μετάβαση της πράσινης οικονομίας”.

ΣΥΣΤΑΣΗ: “Ολοκληρώστε γρήγορα την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ άλλων μέσω του προγράμματος Ηρακλής. Ενθαρρύνετε τις τράπεζες να οικοδομήσουν τις κεφαλαιακές τους βάσεις αυξάνοντας τα κέρδη οργανικά και εξετάζοντας το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις απαιτήσεις κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας. Παρακολουθήστε στενά την εκταμίευση και την απόδοση των δανείων του Σχεδίου Ανάκαμψης για να είστε έτοιμοι να επιβραδύνετε την εκταμίευση ή να ανακατανείμετε τα κεφάλαια σε άλλα έργα σε περίπτωση αυξανόμενων κινδύνων και να προστατεύσετε τη συνεισφορά του κράτους σε περίπτωση αθέτησης δανείων. Ενθαρρύνετε την ανάπτυξη της μη τραπεζικής χρηματοδότησης μέσω ρυθμίσεων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ανταλλαγής πληροφοριών. Επέκταση και επιδότηση της πρόσβασης σε εκπαίδευση διαχείρισης ποιότητας για τη διαχείριση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους”.

Διαβάστε ακόμη: