Έτοιμο έχουν στο ΥΠΕΝ τον «οδηγό χάρτη» του νέου «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Τα κριτήρια ένταξης που αλλάζουν είναι:

Α) νέο σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη των αιτήσεων.

Β) θα υπάρχει πλέον συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων των νοικοκυριών, με βάση ενεργειακά και κοινωνικά κριτήρια.

Γ) δεν θα υπάρχει στο εξής χρονική προτεραιότητα υποβολής αιτήσεων ως κριτήριο για την υπαγωγή αιτήσεων στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ θα παραμείνει ως κριτήριο χρηματοδότησης η αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες των κτιρίων.

Για τη βαθμολόγηση θα συνυπολογίζονται με ειδικά κοινωνικά κριτήρια οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ΑΜΕΑ, τα εξαρτώμενα μέλη και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Επίσης ο βαθμός εξοικονόμησης ενέργειας, η παλαιότητα της κατασκευής, οι περιοχές με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επιδοτούνται με μόρια, η ενεργειακή κλάση του κτιρίου που διέθετε πριν την ένταξη του στο πρόγραμμα το εισόδημα σε συνδυασμό και κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση του ΤΕΕ , έκανε γνωστό ότι ο νέος κύκλος αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 50.000 κατοικιών και σε επενδύσεις 1 δις. ευρώ.

Επιπλέον, οι πόροι του Προγράμματος θα κατανεμηθούν ανά νομό, και όχι ανά περιφέρεια όπως πριν. Για πρώτη φορά, επίσης στις επιλέξιμες δαπάνες εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται.

Το φθινόπωρο θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων.

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Σε πορεία υλοποίησης 13.696 αιτήσεις

Ακονίζουν τα μαχαίρια του οι υποψήφιοι

Για την υλοποίηση του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που συνολικά θα φθάσει τα 2 δις ευρώ ετοιμάζονται να κονταροχτυπηθούν κατασκευαστικοί όμιλοι, προμηθευτές εξοπλισμού ( φωτισμός, ψύξη ,θέρμανση) αλλά και εταιρίες εισαγωγής νέων τεχνολογιών η τεχνολογία για τα ειδικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων σε επιχειρήσεις και Δημόσιο.

Είναι βέβαιο σε αυτόν τον τομέα πως θα αξιοποιηθούν και οι Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ). Μέχρι το 2030, επιδιώκεται η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, καθώς και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Μέσω των συγκεκριμένων συμβάσεων ο ανάδοχος επενδύει δικά του κεφάλαια για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού (φωτιστικά, ψύξη, θέρμανση, συστήματα ελέγχου και μέτρησης) και στη συνέχεια αμείβεται, με ποσοστό από το όφελος που έχει ο δημόσιος φορέας ή η επιχείρηση μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας.

Επιπλέον αναλαμβάνει να συντηρεί το σύστημα για συγκεκριμένη χρονική περίοδο που προβλέπεται στη σύμβαση ΣΕΑ.

Το μοντέλο εφαρμόζεται ήδη σε έργα οδοφωτισμού και παρά τις ενστάσεις ορισμένων θεωρείται περισσότερο επιτυχημένο σε σχέση με μια κλασσική σύμβαση προμήθειας εξοπλισμού.

Αυτό το μοντέλο επιδιώκεται να εφαρμοστεί και στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την επιτάχυνση της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει περίπου μισό δισ. ευρώ (και με συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μέσω δανείου 375 εκατ. ευρώ) και προβλέπει πως με τα κεφάλαια που θα επενδύσουν τα υπό διαμόρφωση επιχειρηματικά σχήματα, τα κονδύλια θα φτάσουν το ένα δισ. ευρώ.

Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ στο Δημόσιο» που αφορά την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφορά και σε άλλες υποδομές και στην ουσία «πριμοδοτεί» τις ΣΕΑ.

Το νέο «Εξοικονομώ Επιχειρώντας» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και προγράμματα για τον τουρισμό θα απορροφήσουν συνολικά κεφάλαια κοντά στο ένα δισ. ευρώ.

Στο Ταμείο Ανάπτυξης προβλέπονται κονδύλια 450 εκατ. ευρώ για το «Εξοικονομώ Επιχειρώντας» με στόχο την «ενίσχυση των ενεργειών βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30%».

Περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής.

Τα προγράμματα εξοικονόμησης για Δημόσιο και επιχειρήσεις θα απασχολήσουν συνολικά 3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία και θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ηδη το ΥΠΕΝ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλου που θα αναλάβει να καταρτίσει νέο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια (από κατοικίες μέχρι ξενοδοχεία, καταστήματα και γραφεία).