Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκας, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα ανακοινωθεί έως τα τέλη του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση θα εισάγει νέα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, ώστε να υπάρξει λίστα προτεραιοποίησης. Αντίστοιχο πρόγραμμα, όμως, θα ανακοινωθεί και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα, προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος του τουρισμού, ο οποίος έχει πληγεί ιδιαιτέρως από την πανδημία.
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού κ. Σκρέκα στην εφημερίδα «Realnews», για το εάν η κυβέρνηση θα επαναφέρει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και πότε:
Ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και των κατοικιών. Και αυτό για τρεις λόγους.

Θέσεις Εργασίας

Πρώτον, δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας, διότι μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών ενεργοποιείται ο κλάδος της οικοδομής και έχει τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Δεύτερον, με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, έχουμε λιγότερη οικονομική επιβάρυνση του νοικοκυριού.
Και, τρίτον, μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, άρα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε περισσότερο το περιβάλλον και τελικά τον πλανήτη μας.

Τέλη Καλοκαιριού

Ο νέος κύκλος του προγράμματος θα ανακοινωθεί έως τα τέλη του καλοκαιριού. Η κυβέρνησή μας έχει ως βασική προτεραιότητα την περαιτέρω ενδυνάμωσή του, με τη χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Εκτιμούμε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα αξιοποιηθούν περίπου 3 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Κι αυτό θα γίνει με τρόπο πολύ εστιασμένο, ώστε όλα αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο. Για τον λόγο αυτόν, εισάγουμε νέα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, ώστε να υπάρξει λίστα προτεραιοποίησης, αλλά και επιλαχόντων στο πρόγραμμα. Κριτήρια όπως η ηλικία κατασκευής του κτιρίου, οι βαθμοί ενεργειακής αναβάθμισης και ο αριθμός των μελών της οικογένειας. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς προτεραιότητά μας είναι η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Αντίστοιχο πρόγραμμα, όμως, θα ανακοινώσουμε και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα, προκειμένου να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος έχει πληγεί ιδιαιτέρως από την πανδημία.
Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.