Με την καταρχήν παραδοχή ότι, πρόκειται για ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών μη εξυπηρετούμενων δανείων εμφανίστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο, «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία ευάλωντων-Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, επανεισαγωγή του Προγράμματος Ηρακλής και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Παράλληλα εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα ορισμένων διατάξεων καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις ώστε, όπως τόνισαν, να βελτιωθεί περαιτέρω το νομοσχέδιο και να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα:

Ο γενικός διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Τσικριπής, μίλησε για ένα νομοσχέδιο με σημαντικές διατάξεις, δίνοντας έμφαση στην επαναεισαγωγή του προγράμματος «Ηρακλής» το οποίο, όπως είπε, «έχει κομβικό ρόλο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα και στην εξυγίανση του ισολογισμού τους.

»Χωρίς αυτόν, θα ήταν αβέβαιο αν οι συστημικές τράπεζες θα είχαν πετύχει μονοψήφιο νούμερο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θυμίζω ότι έκανε εφικτή την μείωση των κόκκινων δανείων εντός του τραπεζικού συστήματος κατά 50 δις ευρώ. Νομίζω ότι χωρίς τον Ηρακλή θα ήταν αβέβαιο αν οι συστημικές τράπεζες θα είχαν πετύχει μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, με ότι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας μας και την πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσικριπής και συμπλήρωσε:

«Η επαναεισαγωγή του προγράμματος Ηρακλή, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένο ποσό εγγύησης, θα επιτρέψει την ολοκλήρωση των συναλλαγών που ήταν σε εκκρεμότητα από το προηγούμενο πρόγραμμα καθώς και την εκτέλεση νέων και θα οδηγήσουν οι συναλλαγές αυτές σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιπικρής, «με βάσει τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων διαχειρίζονται οφειλές ύψους, σχεδόν 70 δις ευρώ που είναι εκτός τραπεζικού συστήματος». Χαρακτήρισε επίσης, «ιδιαίτερα σημαντική για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους την δυνατότητα παροχής πιστώσεων που αφορούν την αναχρηματοδότηση των δανείων και θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Σημείωσε ακόμα ότι, «η απομάκρυνση των «κόκκινων δανείων» από τους ισολογισμούς των τραπεζών δεν συνεπάγεται και εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους». «Είναι, λοιπόν, σημαντικός ο ρόλος των SERVICERS στη διαχείριση των εν λόγω ανοιγμάτων και στην εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους. Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε όλοι ότι η εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελληνική Οικονομία, μέσω της επίτευξης αποτελεσματικών ρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανένταξη των οικονομικά βιώσιμων επιχειρήσεων στην πραγματική οικονομία, στη βελτίωση της δυνατότητας των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους», τόνισε ο κ. Τσικριπής.

Κλείνοντας, έδωσε έμφαση στη σημασία της σύστασης, του προστατευμένου κανονιστικού περιβάλλοντος, από την Tράπεζα της Eλλάδος, επισημαίνοντας ότι «είναι κάτι που λειτουργεί με επιτυχία και σε άλλες κεντρικές τράπεζες και αναμένεται να έχει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της καινοτομίας, στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ο Γεώργιος Μαλιγιάννης, διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων και την προστασία και ενημέρωση των δανειοληπτών».Ο κ. Μαλιγιάννης στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο σημεία ζητώντας:

Πρώτον: την νομιμοποίηση των Εταιρειών Διαχείρισης ώστε να πάψει να υπάρχει ασάφεια ως προς τη δυνατότητα τους να προβαίνουν σε δικαστικές ενέργειες για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων και την δυνατότητα τους να συμμετέχουν σε προπτωχευτικές διαδικασίες εξυγίανσης ή πτωχευτικές διαδικασίες αφερεγγυότητας. Σήμερα, όπως είπε, «στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό που έχει προσφέρει λύσεις, σε χιλιάδες δανειολήπτες, το 90% των περιπτώσεων αφορά σε δάνεια που έχουν οι SERVICERS».

«Η νομιμοποίηση είναι ένα τυπικό θέμα, δεν αφορά την ουσία και δεν είναι αναγκαία, για την προστασία του δανειολήπτη. Αυτό που χρειάζονται ο δανειολήπτης είναι να βρει λύση για την οφειλή του που θα τον ανακουφίσει και θα τον διευκολύνει και αυτό θα το πετύχουμε νομιμοποιώντας τους SERVICERS που έχουν μεγαλύτερη ευελιξία», τόνισε.

Δεύτερον: να δημιουργηθεί σταδιακά ένα ψηφιακό αρχείο που θα αφορά στην καταχώρηση των μεταβιβασθέντων απαιτήσεων».«Είμαστε προφανώς θετικοί στο σχέδιο νόάννης Τσικριπήςμου που αναβιώνει τον «ΗΡΑΚΛΗ», κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες και μάλιστα με απολύτως διασφαλιστικούς όρους για το Δημόσιο, λόγω της αυξημένης πιστοληπτικής αξιολόγησης που απαιτείται πλέον να έχουν οι ομολογίες υψηλής διασφαλιστικής προτεραιότητας», ανέφερε.

Στα θετικά του νομοσχεδίου έθεσε και «τις βελτιωμένες προτάσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών», τονίζοντας ότι «αφορούν πρωτίστως τους ευάλωτους και στοχεύουν στην αύξηση των ρυθμίσεων, θα προσφέρουν στους δανειολήπτες περισσότερο βιώσιμες λύσεις και καλύτερους όρους αποπληρωμής, όπως είναι σταθερό επιτόκιο για κάποια χρόνια και μεγαλύτερο ποσό διαγραφής για τους περισσότερους από τους οφειλέτες».

Θετικές χαρακτήρισε και «τις αλλαγές που αφορούν στο φορέα επαναγοράς και επαναμίσθωσης ακινήτων ,τόσο για την προσέλκυση επενδυτών όσο και για τους δανειολήπτες, στους οποίους παρέχεται η ευελιξία να επαναγοράσουν το ακίνητό τους και πριν τη 12ετία με αντίστοιχους όρους».

Ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος, (Πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις) συντάχθηκε με τις απόψεις του κ. Τσικριπή και του κ. Μαλιγιάννη, υπογραμμίζοντας ότι «οι servicers, διαχειρίζονται σήμερα περίπου 85 δισ. δάνεια, εκ των οποίων 70 δισ. είναι εκτός τραπεζικού συστήματος και τα 45 περίπου δισ. έχουν ενταχθεί στα προγράμματα «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άρα φέρουν και την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».

« Οι servicers δεν λειτουργούν ως ιδιοκτήτες των δανείων, λειτουργούν ως διαχειριστές και άρα οφείλουν να φέρουν και να βρουν τη βέλτιστη λύση μεταξύ επενδυτών, οφειλετών. Το θέμα των τυπικών εγγράφων που τεκμηριώνουν την εκπροσώπηση των servicers θα διευκολύνει πάρα πολύ την όλη διαδικασία τόσο για τους οφειλέτες και τους δικηγόρους όσο και για εμάς», ανέφερε.

Έμφαση έδωσε στις υποχρεώσεις των servicers για την ενημέρωση των οφειλετών, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη προσπάθεια από πλευράς του κλάδου προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα εξυπηρέτησης των οφειλετών». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μέσα στο πρώτο 10μηνο του 2023 οι servicers έχουν δεχθεί 1,3 εκατομμύρια τηλεφωνήματα, έχουν απαντήσει το 86% αυτών την ίδια μέρα και το 14% στις επόμενες μέρες».

Αναφερόμενος στον εξωδικαστικό, σημείωσε ότι «έχουμε επιτύχει ένα δισεκατομμύριο ρυθμίσεις , τα ποσοστά εγκρίσεως είναι της τάξεως του 76% από τους πιστωτές, η μη αποδοχή των λύσεων από οφειλέτες είναι στο 35% και οι οφειλέτες που έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους στο 35% και 40%».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε τους μικρούς οφειλέτες και όχι τους μεγαλοοφειλέτες και έχουμε δεσμευτεί στο Υπουργείο ότι στα πλαίσια της συνολικής προσπάθειας για βελτίωση, οι servicers εγγράφως μπορούν να επιτύχουν ποσοστά εγκρισιμότητας της τάξεως του 80%. Αυτός είναι ο στόχος που βάζουμε- αν και η πραγματική προσπάθεια μας είναι να κινηθούμε σε ακόμα υψηλότερα ποσοστά εγκρίσεων στα πλαίσια ενός πλαισίου που θα δώσει σταθερά επιτόκια στους οφειλέτες, χαμηλότερες δόσεις αλλά και πειθαρχία στην ολοκλήρωση και τήρηση των συμφωνημένων», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: