Οι αμερικανικές μετοχές ανακάμπτουν σήμερα Πέμπτη από μια απώλεια της τάξεως των 500 μονάδων για τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve ολοκλήρωσε τη διαδικασία αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones πρόσθεσε 420 μονάδες ή 1,3%. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,5% και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 2,3%.

Οι μετοχές τεχνολογίας πρωτοστάτησαν καθώς οι επενδυτές μείωσαν τα στοιχήματά τους για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων απο τη Fed και οι αποδόσεις των ομοσπονδιακών τίτλων μειώθηκαν, με τον τεχνολογικό SPDR Technology Select Sector να κερδίζει 2,7%.

Οι Microsoft , Nvidia και η Apple ήταν από τους μεγαλύτερους κερδισμένους στον κλάδο, ο οποίος ήταν αυτός που επλήγη περισσότερο, καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια 9 συνεχόμενες φορές σε περίπου ένα χρόνο. Η μείωση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα αναγκάζει τους επενδυτές να επιστρέψουν σε μετοχές τεχνολογίας.

Η απόφαση της Fed και τα επακόλουθα σχόλια του προέδρου Jerome Powell κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης των υπευθύνων χάραξης πολιτικής την Τετάρτη επηρέασαν τις μετοχές.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν.

Υπαινίχθηκε επίσης ότι η εκστρατεία σύσφιξης για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να πλησιάζει στο τέλος, με την αφαίρεση της φράσης «συνεχείς αυξήσεις» από τη δήλωσή της.

Ενώ ο Powell είπε ότι «οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι στη βασική μας υπόθεση» για το υπόλοιπο του 2023, οι έμποροι τιμολόγησαν τις προσδοκίες της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια φέτος.

«Η Fed πρέπει πραγματικά να περάσει προσεκτικά τη βελόνα, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης στον τραπεζικό τομέα, καθώς και άλλων οικονομικών δεδομένων, που υπογραμμίζουν ότι δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα στη Wall Street που επιβαρύνει τις αγορές», δήλωσε ο Greg Bassuk, Διευθύνων Σύμβουλος της AXS Investments.

Διαβάστε περισσότερα