Η πετρελαϊκή εταιρία των Εμιράτων Adnoc μπόρεσε να διαβάσει μηνύματα που απευθύνονταν στη διοργάνωση της διάσκεψης για το κλίμα COP28, ή προέρχονταν από αυτήν, και έδωσε συμβουλές για το πώς να δίνεται απάντηση στους δημοσιογράφους, όπως αναφέρει σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέλεξαν τον Σουλτάν αλ-Τζάμπερ, επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού Adnoc, για να προεδρεύσει αυτής της μεγάλης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στα τέλη του έτους. Η επιλογή αυτή επικρίθηκε κυρίως από ΜΚΟ και Ευρωπαίους και Αμερικανούς βουλευτές, όμως εκείνος διατήρησε τις δύο ιδιότητές του.

“Τεχνική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς έδειξε πως το γραφείο [της COP28] μοιραζόταν διακομιστές (servers) για τα μηνύματα με την Adnoc”, γράφει η Guardian. Εκπρόσωπος της διοργάνωσης της COP28 δήλωσε ωστόσο στην εφημερίδα πως άλλαξε σέρβερ προχθές Δευτέρα.

Η Guardian αναφέρει πως ανακάλυψε αυτή τη διασύνδεση όταν επικοινώνησε με την COP28 και έλαβε μήνυμα που περιείχε το κείμενο “Adnoc classification: internal” (“κατηγοριοποίηση Adnoc: εσωτερικό”).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διοργάνωση της COP28 παραδέχθηκε ότι είχε ζητήσει τη βοήθεια πολλών ειδικών “περιλαμβανομένης της Adnoc”.

Όμως σύμφωνα με ειδικούς με τους οποίους μίλησε η εφημερίδα, αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό και “οι διακομιστές της Adnoc ενεπλάκησαν τόσο στην αποστολή όσο και στην παραλαβή μηνυμάτων από το γραφείο της COP28”.

Το περιβάλλον του Τζάμπερ και η διάσκεψη-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές δεν απάντησαν προσώρας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου σχετικά με τις πληροφορίες αυτές.