Η κρατική ενεργειακή εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στην TotalEnergies SE, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερο καύσιμο μετά την εισβολή της Ρωσίας, στην Ουκρανία.

Η Adnoc Gas Plc, εισηγμένη στο χρηματιστήριο θυγατρική της Abu Dhabi National Oil Co, θα παρέχει το υγροποιημένο καύσιμο στη γαλλική εταιρεία, στο πλαίσιο τριετούς συμφωνίας που θα διαρκέσει έως το 2025, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα (01/05).

Η αξία της, αναμένεται να είναι μεταξύ 1 και 1.2 δισ. δολαρίων σε σημερινές τιμές, σύμφωνα με την Adnoc, η οποία δεν αποκάλυψε ποσότητες. Το LNG θα παραδοθεί σε διάφορες εξαγωγικές αγορές σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίσθηκε. Ο κορυφαίος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο προβλέπει κίνδυνο νέας αύξησης των τιμών, εφέτος.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει «κατακόρυφα» εφέτος, αφού αυξήθηκαν μετά την επίθεση της Ρωσίας και την απόφαση να μειώσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, ως αντίποινα για τις κυρώσεις. Όμως, τα σχεδόν 40€ / μεγαβατώρα, εξακολουθούν να είναι πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα αυξηθούν εν όψει του επόμενου χειμώνα στην Ευρώπη.

Η ήπειρος αγόρασε περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και εισήγαγε αέριο μέσω αγωγών από τη Νορβηγία, κατά το περασμένο έτος. Επιπλέον, αξιωματούχοι από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ταξιδέψει εκτενώς σε χώρες πλούσιες σε φυσικό αέριο, όπως η Αλγερία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν περισσότερες προμήθειες.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να τριπλασιάσουν –σχεδόν– την ικανότητα παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου σε 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: