Γεύμα με τον CEO της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, είχε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις, στον Λευκό Οίκο σε ένα διάστημα κρίσιμο για τις σχέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν με την αμερικανική επιχειρηματική ελίτ, ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Την κατ’ ιδίαν συνάντηση, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψαν με δημοσίευμα τους οι «Financial Times», που επεσήμαναν πως η συνάντηση δεν είχε συμπεριληφθεί στο επίσημο δημόσιο πρόγραμμα της αντιπροέδρου.

Ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε η JPMorgan θέλησαν να σχολιάσουν την είδηση ή να αναφερθούν στα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση.

Όμως, είναι γνωστό ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει επιδοθεί σε ένα σκληρό λόμπινγκ προσπαθώντας να σταματήσει ή έστω να μετριάσει τους νέους κανόνες που δρομολογούν οι ρυθμιστικές αρχές, σε συνεργασία με τη Fed, με στόχο να θωρακίσουν καλύτερα την αγορά μετά το «σεισμό» που δέχτηκε ο κλάδος την περσινή άνοιξη με τις καταρρεύσεις των μικρών περιφερειακών τραπεζών.

Οι σκληρότεροι κανόνες και οι υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαιοποίησης θα περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους των μεγάλων τραπεζών δημιουργώντας έντονη δυσφορία σε στελέχη και μετόχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο Ντίμον είχε επίσης συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, αξιωματούχους των ρυθμιστικών αρχών, αλλά και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζεφ Ζιντς.

Ο ισχυρός άνδρας της JPMorgan είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι αυτοπροσδιορίζεται ως Δημοκρατικός, όμως τα τελευταία χρόνια οι απόψεις του φαίνεται πως έχουν μεταβληθεί. Στο CNBC είχε δηλώσει, το 2019, πως η καρδιά του είναι με τους Δημοκρατικούς, αλλά το μυαλό του κλίνει προς τους Ρεπουμπλικάνους.

Όμως, στις αρχές της χρονιάς από το Νταβός και σε ένα διάστημα που δεν είχε ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων είχε κάνει εγκωμιαστικά σχόλια για τη διακυβέρνηση Τραμπ.

Μάλιστα, είχε επαινέσει τον Ντόναλντ Τραμπ για τον τρόπο που είχε διαχειριστεί την αμερικανική οικονομία, όταν βρισκόταν στην εξουσία, όπως και την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε κυρίως για το ΝΑΤΟ και βέβαια την Κίνα.

Οι FT σημειώνουν πως ο Ντίμον αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά ονόματα όχι απλά του τραπεζικού κλάδου, αλλά συνολικά της Wall Street.

Διαβάστε ακόμη: