Συνολικές εισπράξεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2024, εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ θα προέλθουν αποκλειστικά από τις προπωλήσεις των κατοικιών, αναμένει η διοίκηση της Lamda Development.

Μάλιστα, έως το 2026 η εισηγμένη προβλέπεται να εισπράξει 3,4 δισ. ευρώ, με τα 2,3 δισ. ευρώ αυτών να αφορούν κατοικίες.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση δεν πρόκειται να χρειαστεί να κάνει χρήση της ανοικτής πιστωτικής γραμμής που έχει εξασφαλίσει από τις τράπεζες, όχι μόνο το 2024, όπως ήταν η αρχική στόχευση, αλλά ούτε και τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2026.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε σχετική παρουσίαση της εταιρείας, με αφορμή τη διεξαγωγή roadshow στο εξωτερικό (Μονακό) για την παρουσίαση του έργου του Ελληνικού και των προοπτικών της Lamda σε ξένους επενδυτές, τόσο θεσμικούς όσο και ιδιώτες.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια κίνηση, γεγονός που, όπως έχει αναφέρει ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda, γίνεται επειδή «θέλαμε να έχουμε κάτι απτό να τους δείξουμε, να φαίνεται δηλαδή και η πρόοδος του έργου, προκειμένου να καλλιεργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και να κάμψουμε τυχόν αμφιβολίες τους».

Εκτός από τα έσοδα που έχουν ήδη εξασφαλιστεί, η διοίκηση της εισηγμένης δρομολογεί ήδη άλλα τέσσερα οικιστικά έργα, όπως επίσης κι ένα επενδυτικό «όχημα» για την προώθηση των κτιρίων γραφείων που σχεδιάζονται. Συγκεκριμένα, εντός της προσεχούς τριετίας θα προχωρήσει η ανάπτυξη τεσσάρων ακόμη οικιστικών έργων, αποτελούμενα από συνολικά 1.194 ακίνητα, μεικτής πωλούμενης επιφάνειας 153.300 τ.μ.

Πρόκειται για τέσσερα νέα συγκροτήματα, με τις επωνυμίες Neighborhood Retail, Mainstream Alimos, Mainstream Posidonos και HighRise (πύργος 50 μέτρων). Στον πύργο θα φιλοξενούνται 251 διαμερίσματα, στο Mainstream Alimos και το Mainstream Posidonos από 432 διαμερίσματα και στο Neighborhood Retail άλλες 79 κατοικίες, ενώ η μέση τιμή πώλησης θα διαμορφωθεί σε 7.630 ευρώ/τ.μ., ή 980.000 ευρώ κατά μέσον όρο για κάθε ακίνητο. Από τις πωλήσεις των εν λόγω ακινήτων η διοίκηση της Lamda προϋπολογίζει μεικτά έσοδα ύψους 1,17 δισ. ευρώ.

Τα σημαντικά έσοδα από τις προπωλήσεις συνιστούν μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς οι εισπράξεις αυτές φαίνεται πως θα είναι επαρκείς, ώστε να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δαπανών που θα απαιτηθούν τα πρώτα χρόνια για την ανέγερση των κτιρίων της πρώτης φάσης του έργου κι αυτό παρότι την τελευταία διετία το κατασκευαστικό κόστος εκτοξεύθηκε.

Ασφαλώς, η Lamda έχει εξασφαλίσει κι άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως το ομόλογο των 230 εκατ. ευρώ που εξέδωσε πέρυσι, αλλά και τα έσοδα από την αύξηση κεφαλαίου του 2019. Επίσης, η εταιρεία πρόκειται να αξιοποιήσει για τις ανάγκες του Ελληνικού ένα σημαντικό μέρος των εσόδων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που προσδοκά να αντλήσει το επόμενο καλοκαίρι από την εισαγωγή των μετοχών της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να αξιοποιηθούν για την κατασκευή των δύο νέων εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό, τα οποία θα περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της νέας θυγατρικής.

Οσον αφορά την πρόοδο των έργων, έως το τέλος του 2023 προβλέπεται να ξεκινήσουν αυτά για τη διαμόρφωση του παράκτιου μετώπου, την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων (Sports Complex), την κατασκευή των συγκροτημάτων κατοικιών The Cove Residences και The Cove Villas, όπως επίσης και την κατασκευή των εμπορικών κέντρων Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria (για το συγκεκριμένο αναμένεται σύντομα η ανάδειξη του αναδόχου).

Διαβάστε ακόμη: